Na svom obiteljskom gospodarstvu u Bjelovaru Dejan Sabolović sa suprugom Editom godišnje proizvede preko 3000 litara kupinovog vina. Toliko dobije od 1700 sadnica kupina koje se prostiru na 6.600 četvornih metara obiteljskog imanja. S ovom vrstom proizvodnje Sabolovići su krenuli 2006. Tada su posadili prvih 150 sadnica. Pričaju nam kako je Edita u to vrijeme imala problema sa čirom na dvanaestercu i anemijom, a kako su čuli da su kupine i kupinovo vino iznimno zdravi baš za to, odlučili su se okušati u proizvodnji koju su s vremenom proširivali. Od 400 litara, koliko su proizveli 2010. godine, danas su na 3.000. Rast proizvodnje, kažu, uvjetovan je rastom potražnje na tržištu.

-Svake godine fali nam vina. Kupaca je sve više i bez problema uspijemo sve prodati, tako da svake godine podižemo proizvodnju za 300 do 400 litara – kaže Dejan Sabolović.

 Proširenje ponude

Dodaje kako zbog povećane potražnje za potrebne količine nemaju dovoljno vlastitih kupina pa dio još uvijek kupuju. Međutim, u planu je proširenje vlastite plantaže na 10.000 četvornih metara, s ukupno 2.500 sadnica, a u planu imaju i izgradnju hladnjače te proširenje ostalih skladišnih kapaciteta.

-Uz sve navedeno, u skoroj budućnosti namjeravamo proširiti i samu ponudu te tržištu ponuditi veoma tražene pekmeze, sokove, namaze, likere i druge prerađevine od kupina. No, spomenuti planovi ovise o tome hoće li povoljno biti riješeni naši projekti s kojima smo se javili na natječaj za povlačenje sredstava iz EU – kaže naš domaćin.
Litra kupinovog vina kod Sabolovića košta 60 kuna, a u rinfuzi 40. Kupinovo vino s OPG-a Sabolović najčešće završava na adresama kupaca s bjelovarskog područja, na kojem, ako je potrebno, Sabolovići vino dostavljaju i na kućnu adresu. No, osim u Bjelovaru, stalne kupce ovi domaći proizvođači imaju diljem Hrvatske brojnih mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pa sve do Dubrovnika. Prisutni su i na svim mogućim sajmovima.

 Eliksir zdravlja

Sablović ističe kako je njegov OPG je u sustavu PDV-a, ima fiskalnu blagajnu, plaća sve dadžbine i poštuje sve zakonske propise, pa ga smeta prodaja kupinovog vina na crno.

-Ljudi nikako da se priviknu da se moraju legalizirati. Državi ne daju ništa, pobijaju cijenu i oštećuju državni proračun. A potražnja za kupinovim vinom i proizvodima od kupina je sve veća i veća i za sve na tržištu ima mjesta. Ljudi su shvatili koliko je kupinovo vino zdravo piće, bogato različitm vitaminima i mineralima te organskim i anorganskim sastojcima, koji mu daju veliku hranjivu i zdravstvenu vrijednost – kaže Sabolović, dodajući kako je posebice je značajna količina željeza i vitamina grupa B i C. Kiseline kupinovog vina svojim su sastavom slične kiselinama želučanog soka i pomažu u probavi hrane, naročito bjelančevina, a kupinovo vino je najbogatiji prirodni izvor željeza koje se apsorbira u krv. Za bolje zdravstveno stanje, kaže naš sugovornik dovoljno je konzumirati jedan decilitar ovog eliksira dnevno, pola sata prije jela