Na trgovačkom sudu u Bjelovaru 30. prosinca sklopljena je predstečajna nagodba Elektrometala koja datira iz studenog 2013. godine. Posrnuli bjelovarski div tako je nakon nešto više od tri godine kasnije nego što je trebao, uspio “ozakoniti” dogovor o otpisu i otplati dugova s vjerovnicima. Pravo je čudo što je bjelovarska tvrtka uspjela preživjeti međurazdoblje u kojemu nije mogla do obrtnih sredstava, niti se mogla javljati na javne natječaje, a sve to usred krize u građevinskom sektoru. Predstečajnu nagodbu Elektrometal je sklopio ponajviše zahvaljujući Ini, odnosno Prirodnom plinu, pojedinačno najvećem vjerovniku čija uprava nije bila zadovoljna prijedlogom predstečajne nagodbe te je pokrenula postupke na Trgovačkom sudu u Bjelovaru i Upravnom sudu u Zagrebu.

Pravosudno loptanje koje je uslijedilo vjerojatno bi završilo stečajom Elektrometala, da u Ini potkraj prošle godine nisu odlučili povući tužbe.

Ina postaje najveći dioničar

Iako je sklapanje predstečajne nagodbe vjerojatno nešto najbolje što se Elektrometalu moglo dogoditi, još uvijek nije izvjesno da će ta tvrtka preživjeti. Naime, predstečajna nagodba i dalje je datirana s 2013. godinom, dakle neki dugovi prema vjerovnicima ugovoreni u nagodbi trebali su već biti isplaćeni. Na Upravi i Nadzornom odboru sada je težak posao da, osim redovitog poslovanja, s vjerovnicima postignu dogovor koji bi im omogućio likvidnost.

Zahvaljujući pravomoćnoj predstečajnoj nagodbi, stubokom će se izmijeniti postojeća vlasnička struktura. Udio u vlasništvu Grada Bjelovara i svih ostalih dosadašnjih dioničara past će na zanemarive razine, dok će novi vlasnici postati vjerovnicim, nešto slično kao što se dogodilo u Pevecu prije nekoliko godina. Valja spomenuti i kako se predstečajnom nagodbom rješava pitanje dugova u prethodnom razdoblju, i to u iznosu većem od 200 milijuna kuna, ponajviše na način da se najveći dio otpiše, a ostatak pretvori u dionice. Tako bi Ina uskoro trebala postati najveći pojedinačni dioničar s 30-ak posto udjela, država će imati 24 posto, dok bi ostatak bio u rukama malih dobavljača.