-Majka mi je slijepa gotovo 20 godina, a HRT ju je posljednjih godina zbog neplaćanja TV pretplate ovršio barem 10–ak puta. Kako da gleda televiziju kada je slijepa. Boli me to što joj HRT putem FINA–e u cijelosti uzme crkavicu od mirovine koja iznosi 961 kunu. Da mene nema, da je svakodnevno ne obilazim, oblačim, hranim, kuham, perem i brinem se za nju, žena bi zbog HRT–ove politike ovrha mjesec provela bez ijedne kune i vjerojatno umrla od gladi–ogorčen je Josip Jozić, sin Dragice Bošnjak iz Kobasičara nedaleko Bjelovara.
Krenule opomene pa ovrhe
Problemi s HRT–om su, kaže, započeli negdje 2012. godine kada su im počele stizati opomene.
-Kako je TV prijamnik bio prijavljen na majku, počela je dobivati opomene da nije plaćala TV pretplatu. To me iznenadilo jer je majka bila član Udruge slijepih Bjelovar i kao slijepa osobe je bila oslobođena plaćanja pretplate. Međutim, 2013. godine je stigla ovrha pa smo Udrugu slijepih zatražili, a ubrzo i dobili potvrdu koja dokazuje da je majka njihov član. To smo priložili uz prigovor na ovrhu, ali nije pomoglo. Na koncu smo završili na Općinskom sud jer nas je HRT tužio. Sud je na koncu presudio protiv moje majke, odnosno u korist HRT–a, unatoč tome što je utvrđeno da je slijepa osoba koja ne može gledati televizor. Više ne znam kome da se obratim–žali se Jozić.
‘Sve platio, ali…’
Kako su nakon sudske presude i dalje stizale ovrhe, kaže, odlučio je sjesti u automobil i osobno otići na Prisavlje.
-U travnju prošle godina sam otišao u HRT i odjavio TV prijamnik jer sam uvidio da se ne možemo boriti protiv sustava. Zatražio sam uvid u sva dugovanja moje majke i odmah ih ondje uredno podmirio. No, početkom godine me dočekalo novo iznenađenje. Unatoč tome što sam podmirio sva dugovanja, HRT je majci ponovno ‘stisnuo’ ovrhu i ‘sjeo’ na mirovinu. To su ove godine učinili već tri puta, a posljednja je stigla početkom studenog. Više zaista ne znam kome da se požalim i što da napravim. Već se gubim u svim silnim papirima i ne znam kako su na HRT–u to obračunali. Posebno me boli to što sam lani podmirio sva dugovanja i odjavio televizor–tvrdi Jozić.
Dragica: Kako ću gledati televizor kad sam slijepa
-Imala sam televizor, ali ga nisam gledala. Kako ću kada sam slijepa. On je samo stajao u dnevnom boravku i na njemu se nakupljala prašina. Bili su tu neki ljudi koji su rekli da su kontrolori s televizije. Pitali su me za televizor, a ja sam im rekla da sam slijepa. Josip se kasnije uzrujao kada su stigli neki papiri s televizije. Kaže da smo dužni, ali ja ne znam kome i za što točno–pokušala je pojasniti Dragica.

Kokotić: Gospođa Bošnjak je bila naš član
Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar, kaže kako je Dragica Bošnjak sve do nedavno bila član njihove udruge.
-Gospođa Bošnjak je bila naš član, ali kako dvije godine nije platila članarinu, morali smo je prema statutu obrisati iz članstva. Mislim da je to bilo negdje 2013. godine. U nekoliko navrata smo joj na kućnu adresu slali dopis s upozorenjem da mora platiti članarinu jer ćemo je izbrisati iz članstva. Odgovor nikada nismo dobili i ne znam što se dalje događalo. Inače, slijepe osobe imaju pravo na oslobađanje od plaćanje TV pristojbe, no obavezno moraju biti članovi udruge slijepih osoba, jer iz HRT–a izričito traže potvrdu za svakog pojedinog člana–kazao je Kokotić.