Tko je odgovoran za stravičnu nesreću u kojoj su 28. prosinca prošle godine na pružnom prijelazu u Malim Sredicama smrtno stradale dvije osobe, još uvijek nije poznato, a prema svemu sudeći, neće ni biti najmanje narednih mjesec dana. Iz HŽ Infrastrukture potvrdili su nam kako će istragu voditi nekoliko tijela.
– Pokrenuta je interna istraga o ovom tragičnom događaju, te je osnovano zajedničko istražno povjerenstvo dviju tvrtki. Istragu provode, osim spomenutog zajedničkog istražnog povjerenstva HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, te državni organi istrage sukladno odredbama Kaznenog zakona. Istraga internog povjerenstva treba biti okončana u roku od 30 dana od nesretnog događaja. Dakle, riječ je o internoj istrazi koja se uvijek provodi u slučaju izvanrednog događaja, te se ni u kom slučaju ne može govoriti o preuzimanju istrage – kažu u Korporativnim komunikacijama HŽ Infrastrukture.
Neovisno istražno tijelo
Dodaju i kako je nesreća na željezničko–cestovnom prijelazu klasificirana kao ozbiljna nesreća, a nakon završetka istrage rezultate će dostaviti neovisnom istražnom tijelu, odnosno Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Podsjetimo, na spomenutom pružnom prijelazu nešto iza 13 sati putnički vlak koji je krenuo s bjelovarskog kolodvora silovito se zabio u taksi Renault Trafic pun putnika koji se u tom trenutku našao na prijelazu. Vozač taksija Dražen Dolenac (42) na mjestu je smrtno stradao, nekolicina putnika je ozlijeđena, a 52–godišnja putnica je dan kasnije podlegla je ozljedama u Općoj bolnici. U trenutku nesreće polubranici su bili podignuti, dok uređaji za davanje zvučnih i svjetlosnih znakova o nailasku vlaka nisu bili u funkciji. Prije samo tjedan dana iz HŽ Infrastrukture su na upit Bjelovarca Novog odgovorili kako je kvar na željezničko–cestovnom prijelazu u Malim Sredicama otklonjen dan nakon nesreće, a u narednim danima zabilježili su još tri manja kvara na od kojih je posljednji otklonjen tek 8. siječnja.