I dok je 2016. godina bila jedna od mirnijih koje pamte, 2017. je za bjelovarske vatrogasce počela burno. Članovi Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar odradili su već čitav niz intervencija, među kojima se našla i jedna pomalo neobična. Naime, prošlog su tjedna iz kanalizacijskog okna dubokog dva metra spasili psa. U pomoć ih je pozvala vlasnica nesretnog Vili kojeg je prelazak preko zaleđene Bjelovarcke u Brezovcu odveo u probleme. Naime, uslijed lutanja na koje se otputio bez znanja svoje gazdarice Nade Brajković, upao je u okno u jednom napuštenom dvorištu.
-Izlazimo na svaki poziv i nastojimo biti što brži, pogotovo kad je u pitanju spašavanje ljudskih, ali i životinjskih života. Na spomenutoj intervenciji bilo je nas petero. Kad smo stigli, shvatili smo da je pas u rupi dubokoj oko dva metra, u kojoj je bilo i pola metra vode. Već je bio iscrpljen i jako uplašen – prisjeća se Goran Cikač, voditelj odjeljenja u JVP Bjelovar, jedan od vatrogasaca koji su sudjelovali u nesvakidašnjoj akciji spašavanja. Pojašnjava nam kako, kad je riječ o spašavanju životinja, posebice pasa, vatrogasci moraju biti vrlo oprezni jer nikad ne znaju kako će životinja reagirati.
-Međutim, u većini slučajeva osjete da im želimo pomoći te nam dozvole da im se približimo i učinimo što je potrebno. Tako je bilo i ovoga puta. Kolega Tomislav Bet se spustio u okno te remenjem vezao psa, nakon čega smo ga zajednički bez problema neozlijeđenog izvukli na površinu – prisjeća se Cikač. Kaže nam kako on i njegovi kolege godišnje odrade desetak ovakvih intervencija. Osim pasa, relativno često spašavaju mačke sa stabala, a nerijetko i veće životinje, poput krava koje također znaju upasti u kanalizacijska okna. Stariji vatrogasci dobro pamte i slučaj iz 2000. godine, kada su u Lalićima spašavali njemačkog ovčara koji je upao u bunar dubok 35 metara. Zahvaljujući njihovoj stručnosti, životinja je, nakon čak četiri dana provedena u bunaru, spašena, iako se, kao i Vili s početka priče, pritom natrpjela straha.
-Uvijek smo sretni kad naše intervencije imaju ovakav ishod. No, svi bismo bilo sretniji kad bi ih bilo što manje – zaključuje naš sugovornik. Na pomoći je bjelovarskim vatrogascima od srca zahvalna i Vilijeva gazdarica Nada.
-Dečki su stvarno profesionalno odradili svoj posao, od srca im hvala što su spasili Vilija – kazala nam je gđa Nada.