Suočavanje s karcinomom vjerojatno je jedan od najvećih strahova ljudskog roda, no kada takvu dijagnozu čujete nekoliko puta tijekom života i svaki put iz bitke izađete kao pobjednik, onda za sebe zasigurno možete reći da ste borac. Bjelovarčanka Ana Vilenica upravo je takav borac, a nakon svih pobijeđenih bitki danas na život gleda s optimizmom pomažući kroz Ligu protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije svima onima koji se trenutno bore s nekom od opakih bolesti.

Najteže je čekanje nalaza nakon operacije

S neželjenom dijagnozom prvi puta susrela se s tek 24 godine.
-Napipala sam kvržicu na dojci. U to vrijeme moja kći je imala tek godinu dana, bila sam u Berlinu i nisam znala kome se točno obratiti. Upravo je zato to za mene bilo vrlo traumatično iskustvo. Najgore od svega je bilo čekanje nalaza nakon operacije, no imala sam sreću jer se radilo o dobroćudnom tumoru – započinje svoju priču danas 68-godišnja gospođa Vilenica koja se s tumorom drugi put suočila prije sedam godina. Počelo je s ginekološkim problemom, no kada je krenula na pretrage za potrebnu operaciju, otkrila je nove zdravstvene probleme.
– Nalaz krvi pokazao je 30 tisuća leukocita, što je izuzetno puno, a dijagnoza je bila limfna leukemija. Budući da sam bila rizični pacijent za operaciju, liječnici su je željeli odgoditi, no primarijus Tibor Toth, za razliku od zagrebačkih liječnika, odlučio se za operaciju koja je prošla u najboljem redu, a budući da sam došla na vrijeme nisam morala na kemoterapiju. To pokazuje da u bjelovarskoj bolnici imamo velike stručnjake. Ipak, ostala je borba s leukemijom koju i danas redovito kontroliram u Dubravi gdje sam sa svojim liječnikom uspostavila divan odnos pun povjerenja – kaže naša sugovornica. Ipak, to nije bio kraj nedaća, već se nedavno suočila i s melanomom na nosu.
– Na nosu sam imala izraslinu veličine otprilike dva milimetra koja se presijavala plavo-ljubičasto boje kao dragi kamen. U to vrijeme moja je unuka bila peti razred Medicinske škole, a kada je malo bolje pogledala rekla mi je da moram liječniku. Poslušala sam je, a pokazalo se da je riječ o zloćudnoj izraslini zbog koje sam završila na operaciji. Evo, to je primjer koji pokazuje da se danas moramo obazirati na svaku, pa i najmanju, promjenu na svom tijelu – kaže gospođa Vilenica napominjući kako je i ta operacija dobro prošla, no kako strahovi, ali i pitanje “Zašto?” ostaju.

Kako se boriti?

-Svaki oboljeli uvijek traži krivca. Ja sam ih pronašla u antenama koje su po Bjelovaru svuda oko nas, a smatram da se o tome ne vodi dovoljno računa. Također, 30 godina sam radila na kompjuteru, a možda je i to razlog. Osim toga, zasigurno vrlo jak utjecaj na ljudsko zdravlje ima i hrana. Danas smo izloženi svemu i svačemu i toga moramo biti svjesni. Kada tome dodate nestašicu liječničkog kadra, medicinskih uređaja i loše uvjete u kojima liječnici rade, imate jednu vrlo lošu situacije za sve nas – ističe naša sugovornica napominjući kako svaka teška dijagnoza ostavlja trag.
– U vrlo kratkom vremenu morala sam se suočiti s dvije teške dijagnoze o kojima ništa nisam znala, a to nikako nije lagano. Život mi je bio ugrožen, a u takvim trenucima je vrlo teško suočiti se s istinom. Ne znate odakle krenuti, kome se obratiti za pomoć, što dalje. Upravo zato smatram kako bi bolnice trebale imati neku vrstu savjetodavne službe ili barem osobu zaposlenu kako bi pomagala takvim bolesnicima. Naime, kada se ustanovi dijagnoza, liječnik za vas ima 20-ak minuta, a nakon toga pacijent ostaje sam. No, boriti se mora. Što mi je pomoglo da smognem snage za borbu, ne znam ni sama, no možda je riječ o mojoj naravi jer oduvijek sam bila vesela i čvrsta osoba. Nikada me nije bilo strah smrti, no bilo me je strah da će se stanje pogoršati dok ja još uvijek imam obaveza koje me čekaju u životu – ističe naša sugovornica dodajući kako je upravo u to vrijeme aktivno ušla u Ligu protiv raka u kojoj je danas tajnica.

Nedostaje empatije

-Pola Bjelovara bi trebalo biti u Ligi. Prvenstveno oni koji se suočavaju s teškim dijagnozama, a zatim i svi ostali. Članarina stoji tek 50 kuna godišnje, a to je novac kojim pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nažalost, velik broj oboljelih danas se zatvara u sebe, a svoju bolest taji, no smatram da to nije dobar način jer bismo jedni drugima trebali pomagati – ističe naša sugovornica napominjući kako je u borbi svakog pojedinca izuzetno važna potpora obitelji i prijatelja, ali i pristup liječnika.
-Danas nedostaje empatije, a ponekad je dovoljna samo riječ. No vrlo je važno informirati se o bolesti, prehrani, kako se ponašati. Ja, recimo, redovito konzumiram med i pčelinje proizvode. Kako se nositi s bolešću? To je je vrlo individualno. No, nikako ne smijete zanemariti bolest, ali ju ni potencirati što nije lako jer bolest je uvijek negdje u podsvijesti. No, uspjela sam stvari nekako posložiti, odnosno slažem ih svakoga dana. Danas se smatram zdravom osobom i uživam u svakom danu, druženju s obitelji i prijateljima. Čovjek ima snagu u sebi s kojim može prevladati sve nedaće koje mu se nađu na putu – zaključuje gospođa Vilenica.
Valja reći i kako je Liga protiv raka udruga koja okuplja, ali i pomaže u svakodnevnoj borbi oboljelih od raka. Također, radi na podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog okrivanja raka. Tako su lani bjelovarskoj bolnici donirali 100 doza tumorskih markera za dojke, pred koju godinu i 100 posteljina, a ove godine mobilni EKG uređaj. Kroz godinu organiziraju humanitarne akcije kao što su Hrvatski dan mimoza, Dan narcisa, Svjetski dan nepušenja, Trčanjem protiv raka, Jabukom do zdravlja i Dan ružičaste vrpce u sklopu kojih sakupljaju donacije građana za pomoć oboljelima.