Ivo Đuračić iz Letičana ni u snu nije mogao zamisliti skandal koji se dogodio prilikom ukopa njegove pokojne majke Barice (72) u petak na mjesnom groblju. Sahrana je, kaže, započela u 16 sati, a nakon što je tijekom obreda lijes spušten u zemljani grob, shrvan gubitkom voljene majke jedva je uspio skupiti snage da se zajedno s tugujućom rodbinom zaputi na karmine. Kada se nekoliko sati kasnije vratio na majčin grob, oblio ga je hladan znoj.
Otvoren grob
-Oko 21 sat vratio sam se kući i supruzi rekao da idem na grob majci zapaliti još jedan lampaš. Kada sam stigao na grob, zamalo sam se onesvijestio. Grob je bio potpuno otvoren, a grobara ni u panju. Kako je padala kiša, voda se nezaustavljivo slijevala u raku. Prizor je zaista bio zastrašujuć. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Oko groba nije bilo ni zemlje koju su djelatnici Komunalca iskopali iz rake. Kada smo otišli sa sprovoda, grobari su očito bacili tek nekoliko lopata zemlje i jednostavno otišli. To sve me strašno povrijedilo–priča nam ogorčeni Duračić.
Šokiran viđenim, kaže, odmah je nazvao poznanika koji radi u bjelovarskom Komunalcu.
-Gospodin je rekao kako je nemoguće da je grob otvoren, već da je zemlja vjerojatno ‘sjela’ nakon što je raka zatrpana. No, inzistirao sam da dođe na groblje i sam se uvjeri. Stigao je nakon pola sata i ostao šokiran viđenim. Sljedećeg jutra na groblju su se pojavili grobari i dovršili posao. U Komunalcu su mi se cijelo vrijeme ispričavali zbog propusta, no to je mala utjeha za ono što sam proživio–kaže Đuračić.
Devastirali spomenik
Kaže ni kako sam početak iskopa rake nije prošao u najboljem redu.
-Kako sam znao tko se sve od moje obitelji nalazi u grobu, savjetovao sam grobare kako da obave iskop. No, nisu me htjeli slušati. Ubrzo se masivni betonski okvir nagnuo na jednu stranu i zamalo završio u raki. Tada su došli s dva bagera i okvir uklonili, a prilikom toga su potpuno devastirali mramorni spomenik koji se raspao na dijelove. Zbog silnih komplikacija odužili su se radovi zbog čega smo zamalo morali odgoditi vrijeme sahrane–kaže Đuračić.
‘Velika sramota’
Posebno ga je povrijedilo to što su grobari otišli neobavljenog posla.
-Svojevremeno sam radio na ukopima jer nisam mogao pronaći drugi posao. Na ovom groblju smo zakopali 57 mještana. Bilo je svega, no nikada nismo dozvolili da odemo neobavljenog posla. Ovo je velika sramota. Posebice s toga jer ukop moram platiti 30 posto više od redovne cijene jer je održan sat vremena izvan radnog vremena, kaže Đuričić.
‘Kriva je kiša’
Ivan Mudri, voditelj radne jedinice Groblja zadužene za održavanje grobalja, kaže kako su za cijeli događaj ponajviše krivi vremenski uvjeti.
-Toga dana imali smo pet sahrana od kojih su četiri bile zemljane. Pokop u Letičanima bio je posljednji na popisu, a moram napomenuti da je toga dana lijevala strašna kiša. Naši djelatnici su nakon ukopa svu zemlju vratili u raku, no kiša ju je slegnula i humak je u takvim uvjetima bilo nemoguće formirati. Nitko nije mogao predvidjeti da će se sve tako odvijati. Nismo mogli ni pretpostaviti da će toga dana stranka odmah reagirati. No, naši djelatnici su posao dovršili drugog jutra. Žao nam je što se to dogodilo i zbog toga smo se gospodinu odmah ispričali–kazao je Mudri.