Veliki Grđevac, općina koja je prošle godine otvaranjem kompleksa bazena doživjela turistički bum, velike je planove pripremila i za ovu godinu. Kako ističe tamošnji načelnik Marijan Dautanac, vizija razvoja Velikog Grđevca je dugoročna, samim tim i dulja od jednogodišnjeg proračuna, a sve kako bi se predanim radom postigao cilj, a to su gospodarski razvoj te društveni standard.
-Prije svega, potrebna su nam nova radna mjesta jer ona stara na obiteljskim gospodarstvima s nekoliko krava više jednostavno nisu opcija. Samo na taj način možemo osigurati gospodarski razvoj koji je ipak samo jedan dio slagalice, dok se drugi odnosi na društveni standard jer jedno bez dugog naprosto ne ide. Upravo zato smo u zadnje vrijeme radili na poboljšanju uvjeta u našoj školi, dječjem vrtiću, domu zdravlja. Ne smijemo zaboraviti ni na programe koji olakšavaju svakodnevicu naših starijih i nemoćnih mještana, a to su Pomoć u kući, lani otvoreni dnevni boravak ili pak program Pletenica života. Tu su i knjižnica, ali i različite udruge i klubovi koji su vrlo aktivni. Sve to zajedno rezultira time da je Veliki Grđevac jedno vrlo živo mjesto, a tako planiramo nastaviti i dalje – kazao je Dautanac otkrivši velike planove za tamošnju poslovnu zonu.

Nova ulaganja u poslovnoj zoni

-Dva poduzeća su za ovu godinu najavila velike planove u našoj poslovnoj zoni. Jedno planira graditi pogon od tisuću metara kvadratnih, a vrijednost investicije je 10 milijuna kuna, dok drugo planira investirati 15 milijuna kuna za preradu, doradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Naravno, takva velika ulaganja donose i nova radna mjesta što nam je prijeko potrebno. Osim toga, u planu je i centar za otkup stoke u našoj maloj poslovnoj zoni kako bi naši poljoprivrednici što lakše i bolje na tražite plasirali svoje proizvode, a trenutno smo u pregovorima s otkupljivačima – otkrio je Dautanac te dodao kako su u tijeku pregovori s još jednim investitorom koji bi na velikogrđevačom području uložio u biznis otkupa, sortiranja i plasmana voća putem kojeg bi uglavnom voće našeg kraja završilo na policama Europske unije, odnosno prije svega Italije. No iako primarni, gospodarski planovi nisu jedini na kojima se intenzivno radi u Velikom Grđevcu.

Projekti na natječajima

Naime, nije se zaboravilo ni na infrastrukturu pa su tako na natječaj Europske unije, odnosno Hrvatskih voda prijavljeni projekti izradnje dva vodovoda.
-Jedan projekt se odnosi na vodovod u Zrinskoj, a drugi na vodovod u Dražici. Dok smo prvi prijavili na europske fondove, drugi smo prijavili na natječaj Hrvatskih voda. Njihova ukupna vrijednost je tri i pol milijuna kuna, a sada je na nama da pričekamo rezultate natječaja. Osim toga, u planu imamo investiciju čija se vrijednost također procjenjuje na tri i pol milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju ceste u duljini od pet kilometara u Pavlovcu. Projekt je to koji smo prijavili na natječaj europskog fonda. Isto tako, radi se i na projektima vezanim uz kanalizaciju, a tu je riječ o dva projekta pri čemu se prvo treba izgraditi pročistač i dio kanalizacije, a zatim i preostala kanalizacijska mreža u ukupnoj duljini od oko četiri kilometra. Vrijednost tih radova bi iznosila dva milijuna eura – najavio je Dautanac te dodao kako se radi i na projektima uređenja glavne državne ceste koja prolazi kroz Veliki Grđevac, odnosno od samog ulaza u mjesto sa strane Bjelovara pa sve do Pavlovca čiji su investitor Hrvatske ceste.
-Riječ je o kompletnoj obnovi infrastrukture, ali i obnovi ceste što uključuje i pješačku i biciklističku stazu, rješavanje pitanja odvodnje za slivne vode, jedan ili dva kružna toka te uređenje raskrižja za lakše odvijanje prometa – otkriva Dautanac.