Prošla su tri mjeseca otkako je bjelovarska obitelj Posavec tijekom mučne deložacije zauvijek ostala bez vlastitog doma. Temeljem sudske odluke, a uz pomoć represivnog aparata, višečlana obitelj je zbog duga prema banci sredinom lipnja izbačena iz vlastitog doma u Ulici Joze Kljakovića. A dug je, kazao je tada glava obitelji Miljenko Posavec, nastao jer mu je posao s preradom drveta za čije je pokretanje kreditno opteretio obiteljsku kuću, krenuo nizbrdo. Fotografije potresnih scena obitelji koja napušta svoj dom uz jako policijsko osiguranje svjedocima deložacije urezale su se duboko u sjećanje, a na fotografijama koje smo snimili zauvijek je ostala zabilježena tužnu sudbina jedne obitelji koja je bila prisiljena kleknuti pred bankovnim potraživanjima.

”Broj deložacija se povećava”

Kako danas stvari stoje, čini se da bi sudbina obitelji Posavec u skorije vrijeme mogla zadesiti još podosta bjelovarskih obitelji. Prema tvrdnjama Alena Ivančića, predsjednik Gradskog odbora Živog zida, do konca godine može se očekivati novi val deložacija.

– Ove godine smo na području Bjelovara i Bjelovarsko–bilogorske županije imali tri najave deložacija i jednu deložaciju koja je provedena. U tri slučaja žrtve ovršnog zakona su na vrijeme reagirale pozvavši Živi zid, te smo nakon intervencija uspjeli sa bankama pronaći rješenja u vidu refinanciranja kredita, a u jednom slučaju vratiti postupak na sud zbog neutemeljenog preskakanja sudužnika i jamaca. Nažalost, posljednja deložacija obitelji Posavec je izvršena jer se dužnik nije na vrijeme javio i do zadnjega vjerovao u pravni sustav zemlje koji ga je iznevjerio. Prema neslužbenim informacijama kojim baratamo, do kraja ove godine biti će izdano još minimalno 10–ak naloga o deložacijama. Što vrijeme više odmiče, broj deložacija se povećava jer je sustav postavljen isključivo u korist banaka koje ne snose nikakav rizik u poslovanju. Nevjerojatno je da zakonodavna vlast i HNB podupiru stanje u kojemu Hrvatska ima na tisuće beskućnika dok istovremeno desetine tisuća nekretnina zjape prazne -kaže Ivančić. A da bi se crne slutnje kojih se pribojavaju u spomenutoj aktivističkoj stranci uistinu mogle obistiniti, ukazuju i podaci s Općinskog suda u Bjelovaru koji, između ostalog, donosi ovršna rješenja o deložacijama. Ondje bilježe drastično povećanje istih.

Siromahu neznanci spasili kuću

Obistini li se zaista taj crni scenarij, Bjelovar bi se ponovno mogao naći u žiži domaće i svjetske javnosti kada je riječ o deložacijama. Po prvi put to se dogodilo koncem prošle godine kada je zbog nepodmirenog duga za pružene usluge Veterinarska stanica Bjelovar pokrenula na stotine ovrha. Samo tijekom te 2015. godine su putem Općinskog suda pokrenuli 370 ovrha, a premda nitko od dužnika nije sporio nastali dug, nekima od njih je prijetilo da zbog toga ostanu bez vlastitih domova. Slučaj Franje Virovca, 44–godišnjaka iz Kovačevca nedaleko Rovišća, o kojem je Bjelovarac Novi naširoko pisao, bio je samo jedan u nizu. Točno 13. siječnja ove godine njegova se kućica našla na bubnju zbog duga za cijepljenje pasa prema Veterinarskoj stanici. S početnih 200–tinjak kuna tijekom godina se popeo na gotovo šest tisuća, a Virovec koji je inače osoba s invaliditetom, nastali dug sa svojih 800 kuna socijalne pomoći nije mogao podmiriti. Nakon što je priča o njegovoj teškoj situaciji izašla u javnost, iz svih krajeva države počele su mu stizati koverte s novcem kojim je na koncu uspio podmiriti dug i, za razliku od ostalih dužnika, spasiti krov nad glavom.