Počelo cijepljenje: Besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike

Lani je području BBŽ od gripe oboljelo 2260 osoba što je bilo dvostruko više od državnog prosjeka

-Već 10 godina se uredno cijepim protiv gripe. Teško sam bolesna i vjerujem da bi mi gripa stvorila ozbiljne komplikacije. Cijepljenjem to pokušavam izbjeći i to za sada funkcionira–kaže Marija Cindrić, 81–godišnjakinja koja je ovih dana posjetila županijski Zavod za javno zdravstvo kako bi obavila besplatno cijepljenje protiv gripe.
Doza za 20 kuna
Cijepljenje je počelo prošlog ponedjeljka, a u županijskom Zavodu su pripremili 9250 doza cjepiva. Pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici. Prema riječima Vladimira Halauka, ravnatelja Zavoda, u prvoj turi cijepljenja prioritetne su one skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje, dok će svi ostali na red doći nešto kasnije.
-Otprilike za mjesec dana nakon što se cijepi rizična skupina stanovnika, s ostatkom cjepiva moglo bi započeti cijepljenje ostalih stanovnika po cijeni od 20 kuna. Cjepivo je ove godine trovalentno i sadrži tri virusa, virus tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2, te virus tipa B. Mogu reći kako je interes za cijepljenje posljednjih godina u blagom padu i nadam se da će se povećati jer se time mogu prevenirati brojne bolesti–kazao je Halauk, te dodaje kako u prilog tome govore i brojke oboljelih od gripe.
Čak 2260 oboljelih
-Sezona gripe lani je trajala 14 tjedana. U tom smo razdoblju na području naše županije zabilježili 2260 oboljelih osoba, što je bilo dvostruko više od državnog prosjeka, a od te brojke cijepljeno je bilo samo 1,2 posto. To je dokaz da cjepivo itekako pomaže u prevenciji gripe. Cijepljenje bi posebno trebale izbjegavati osobe koje su alergične na jaja, pileće meso i one koje su imale tešku reakciju na prethodno cijepljenje. Nažalost, početkom godine zabilježili smo i jedan smrtni slučaj zbog gripe. Radilo se o starijem muškarcu koji je imao slabo srce, teško se kretao i temperatura ga je jednostavno ‘pokosila’. Cijepljenje bih preporučio i ženama koje doje i trudnicama, te posebno trudnicama koje su ušle u posljednja tri mjeseca trudnoće kako bi time zaštitile dijete–savjetuje Halauk.
Prosinac najkritičniji
Dodaje i kako gripa još nije počela, a prvi ‘val’ u Zavodu očekuju koncem godine, odnosno početkom iduće godine.
-Procijenjujemo da će se prvi slučajevi gripe početi javljati kada ju donesu naši ljudi izvana, odnosno krajem prosinca i početkom siječnja kao i ranijih godina. To ujedno znači i dovoljno vremena za imunizaciju svih onih koji će se cijepiti u studenom.
Gripa još nije počela, a na pitanje mogu li se osobe cijepiti i kada gripa već zavlada, odgovor je da.
-Cijepljenje bi posebno trebale izbjegavati osobe koje su alergične na jaja, pileće meso i one koje su imale tešku reakciju na prethodno cijepljenje, upozorava Vladimir Halauk, ravnatelj ZJZ–a BBŽ .