Đuro Jozipović iz Hercegovca ima jedinstveno uređen interijer svog ugostiteljskog objekta

Iako hrvatski zakoni izričito brane veličanje bivše Nezavisne države hrvatske (NDH), kao i isticanje ustaških obilježja i simbola koji na nju asociraju, Đuro Jozipović, vlasnika kafić ‘Fenix 19’ u Hercegovcu, već godinama  ne želi priznati, ni prihvatiti te zakonske odredbe.
Naime, ovaj 54–godišnjak, inače aktivni član HSP–a, vlasnik je jedinstveno uređenog ugostiteljskog objekta, sa čijih zidova i dalje goste oštrim pogledom prati poglavnik Ante Pavelić, karta „velike“ Hrvatske i druga obilježja režima NDH.
-Kafić sam otvorio 1. svibnja 1994. godine i odmah sam po zidovima kafića povješao slike, od onih Ante Pavelića i Velike Hrvatske, do stare hrvatske šahovnice s prvim bijelim poljem na kojem je bio natpis NDH. U to vrijeme to je bio poticaj nama koji smo išli u rat braniti svoju domovinu, a ta obilježja i slike nikome nisu smetale sve do prije dvije godine kada me netko zbog toga prijavio. Došla je policija i zaplijenila mi sve slike, a ubrzo sam osuđen na Općinskom sudu zbog remećenja javnog reda i mira na javnom mjestu, širenja mržnje, te poticanja na ustaštvo. Kažnjen sam novčanom kaznom, no mislim da je to sve apsurd, jer u moj kafić već godinama dolaze i Hrvati i Srbi. Svi su oni moji dobri prijatelji, svi su se na to navikli, svim gostima je to normalno i do sada takva obilježja nikome nisu smetala. Neki čak dolaze iz dalekih krajeva i s oduševljenjem slikaju unutrašnjost kafića–priča ovaj osebujni Hercegovčanin.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 18 ili pretplatom na naše online izdanje.