Umirovljeni sudac Milorad Ronkulin (97), posljednji suprug modne stilistice i životne savjetnice Žuži Jelinek, ponovo ljubi, i to ni manje ni više nego Bjelovarčanku. Ovih dana i nacionalni mediji raspisali su se o njihovoj romansi, a mi smo potegnuli do metropole ne bi li doznali tko je naša sugrađanka i zašto se baš u nju zaljubio Žužin udovac. Sve nam je bilo jasno već na prvu. Milkijeva odabranica, kako ga je od milja prozvala legendarna Žuži, uz sebe opet ima pravu damu.

Stvoreni jedno za drugo

-To vam nije ništa čudno – sa smiješkom nam na komentar o sličnosti odgovara gospođa, u svakom smislu te riječi, naša Gordana Friščić, rođena Krizmanić, inače supruga pokojnog velikog slikara, također Bjelovarčanina Ive Friščića. Tvrdi da Bjelovarčani imaju aristrokratsko ponašanje te da su vrijedni i pametni ljudi. No, ona je svoj bjelovarski život već odavno ostavila iza sebe, iako mu se kaže uvijek rado vraća i to družeći se, kako kaže, s bjelovarskom dijasporom u Zagrebu. Umirovljena pedagoginja prilično je mlađa od svoga odabranika, no zahvaljujući njegovoj odličnoj formi čini se kao da su stvoreni jedno za drugo. Susret smo dogovorili na Cvjetnom trgu, omiljenoj šetnici zaljubljenog para.
– Privuklo me kod Goge to što je zgodna, lijepa, razgovorljiva, pa smo se združili pričajući, a i svi je gledaju. Znači da vrijedi nešto – objašnjava svoju naklonost Milorad. Ona pak u njemu vidi inteligentnog, pametnog, kreativnog, pažljivog, nježnog, dobro odgojenog i snažnog muškarca.
– Žena mora znati kakvog muškarca želi i ne treba odustajati. Uvijek sam uživala i sada uživam, pogotovo kada se odmaram s Miloradom na Ženevskom jezeru. Uvijek sam birala najbolje muškarce. I moja prva ljubav, moj prvi suprug doktor Zdravko Lacković, s kojim imam kćerku Kristinu Lenu, bio je takav. Upoznali smo se još u osnovnoj školi, nekadašnjoj Winterovoj, u izviđačima. I on je izuzetan, imamo prekrasnu kćer, također doktoricu, i unuka Kristijana, danas već maturanta. Zdravko je bio moja posebna ljubav. Uvijek bi me razveselio orhidejama, a znao je organizirati egzotična studentska putovanja, s malo novca nam je znao priuštiti čuda – prisjeća se Gordana. Svog drugog muža, slavnog slikara Ivu Friščića upoznala je na otvorenju izložbe u bjelovarskom muzeju.

Friščićeva muza

-O Friščiću sam prvi put čula preko portreta sestrične Branke, koju je naslikao. Nakon toga sam ga upoznala na izložbi u bjelovarskom muzeju. Očarao me svojim smijehom. Jednom sam otišla k njemu na čaj u atelje i više ga nisam napuštala – prisjeća se naša sugovornica. Priznaje kako je uvijek živjela u elitnim dijelovima Zagreba, a još za studentskih dana prva susjeda bila joj je Savka Dapčević Kučar.
-Ivo mi posvetio dvije velike stvari, knjigu s pjesmama “Ave Marija”, i izložbu pod nazivom Ciklus Gordana, s preko stotinu mojih portreta – ponosna je naša sugovornica.

Sanaderova susjeda

Nakon Friščićeve smrti Gordana je ostala živjeti u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, u susjedstvu Ive Sanadera. Poznata je naša Goga i po medijskim pričama da je prije četiri godine u svom stanu skrivala fra Šimu Nimca, dok ga je policija zbog pronevjere deset milijuna kuna tražila u Splitu. Medijske napise da je upravo ona bila ta koja je navodno u svoj automobil “utrpala” i susjeda Sanadera, skrivajući ga od policije i novinara, oštro opovrgava.

Od učiteljice u Nevincu do zagrebačke dame

Gordana Friščić je još kao djevojka počela raditi kao učiteljica njemačkog jezika u Nevincu. Iz tih dana pamti svoj prvi odlazak na posao.
– Tata Mile me vozio u školu i morali smo stati jer su preko ceste prešle tri srne. Nikada neću zaboraviti taj očaravajući prizor. Osjetila sam neopisivu sreću, a od tada skupljam uglavnom srne od porculana. Već ih imam ih jako puno – priča Gordana. Jedno je vrijeme radila i kao pedagoginja u Rovišću, a ističe kako su joj mnogi gimnazijski profesori bili uzor, poput profesorice i razrednice Fabijanić, koja je bila izuzetno kulturna i dobra. Desetak godina je radila na Zavodu za zapošljavanje, a posebnu zahvalnost, kaže, duguje Persi Đorđević koja joj je svojim savjetima puno pomogla na životnom putu.