Jedan od parova s najduljim bračnim stažem u Severinu ovih je dana proslavio svoju 66. godišnjicu braka. Riječ je o  Ivki i Stjepanu Babecu, koji danas, nakon svih tih godina provedenih zajedno, složno zaključuju – Život je lijep. Stoga se i danas rado prisjećaju svojih početaka.

Ljubav od mladih dana

-Gledali smo se na zabavama i kramovima, a kada smo se vjenčali ona je bila u 16-oj godini, a ja sam imao 19. Moja Ivka je bila toliko mlada da je trebala čak i dozvolu roditelja da se vjenča, no neizmjerno smo se voljeli tako da smo se jako brzo i vjenčali – prisjeća se gospodin Stjepan dok se gospođa Ivka i dan danas, kao da je jučer bilo, rado sjeti samog dana njihovog vjenčanja.
-Nekada se vjenčalo zimi jer tada nije bilo toliko posla na selu, a naši su svatovi bili 28. siječnja. Imala sam bijelu dugu haljinu, veo i vijenac. Bila je nedjelja, svatovi su ujutro oko 11 sati došli po mene u Severin pa je ovdje bio i ručak. Nakon toga se išlo u Bulinac na samo vjenčanje pa u Bedenik budući da je moj Stjepan inače iz Bedenika gdje je zabava potrajala do jutra, a svatovi su se razišli nakon doručka – kaže nam gospođa Ivka te otkriva recept za dugi i sretan brak.
-Prije svega potrebna je velika ljubav, a zatim i popust jedno za drugog. Kada jedan kaže da nešto što ne valja, ovaj drugi se ne smije naljutiti, a netko uvijek mora popustiti dok se onaj drugi ne odljuti nakon čega je opet sve po starom. No najvažnija je ljubav koja uvijek mora biti na prvom mjestu. Mi smo uvijek sve radili u dogovoru, čitav život smo proveli zajedno i lijepo smo živjeli. Nikada se nismo posvađali da nismo razgovarali. Danas mladi jedno drugome ne smiju krivo prst pokazati i odmah se razilaze, no nekada to nije bilo tako. Previše smo bili zaokupljeni poslom i odgojem djece da bismo imali vremena za takve gluposti – ističe gospođa Ivka.
S njom se, kao i uvijek, slaže suprug Stjepan koji napominje kako su se za života zaista naradili, no kako je postojala i jedna velika razlika u odnosu na današnje bračne parove.

Najsretniji kad se obitelj okupi

-Nekada su mladi imali jedan krevet i ostajali su skupa, a danas imaju dva kreveta, ali se rastavljaju. To nikako nije dobro jer treba imati razumijevanja – kaže gospodin Stjepan i priznaje kako im je danas najveće veselje kada se okupi obitelj. U braku su dobili dvojicu sinova, a kasnije i četvero unučadi i petero praunučadi od kojih je najstarija u 22 godini, a najmlađa ima tek nekoliko mjeseci.
-U životu nam je bilo jako lijepo i zajedno smo u slozi dočekali starost, a danas najviše uživamo u našoj djeci, unučadi i praunučadi. Iako živimo sami, uvijek nas netko od djece posjeti, pomogne sve što nam treba pa zaista možemo reći da smo sretni. Još ako dočekamo i prapraunučad pa da nas bude pet generacija, našoj sreći neće biti kraja – zaključuju naši sugovornici.