Prije dvadeset godina skupina lovaca s područja Šandrovca, tada organiziranih u Lovačkoj udruzi „Srnjak“ iz Severina, odlučila je osnovati lovačku udrugu u svojoj općini. To je rezultiralo osnivanjem LU „Lane“ Šandrovac 14. siječnja 1996. Prvi predsjednik udruge bio je Stjepan Kraljić, a zatim su tu dužnost obnašali Stjepan Skubin, Milko Mihoci i danas aktualni predsjednik Dalibor Horvat. Uz njega u vodstvu udruge danas su i dopredsjednik Tomislav Johović, tajnik Senad Gorenjak, blagajnik Dražen Drvarić i lovnik Pavao Zdelar.

-Naše područje je bogom dano za lov. Glavne vrste divljači su srna, divlja svinja i fazan, a ima i nešto čagljeva i lisica – priča nam Dalibor Horvat.

Problemi sa štetom

Upravo je prošle nedjelje udruga organizirala lov na lisice u svom lovištu kojim gospodari, službenog imena „VII/112 Ravneška kosa“, ukupne površine 2637 hektara. Gotovo stopostotno lovište se nalazi na području općine Šandrovac. No, od toga samo polovica, oko 1100 hektara, otpada na one prave lovne površine, dok se ostatak nalazi na području koje je blizu naseljenih mjesta i gdje se ne može loviti pa iz toga proizlaze i svi oni problemi koje lovci imaju sa štetom koju životinje počine na usjevima i sl. Kako čujemo od predsjednika LU „Lane“, u ožujku svake godine idu obavijesti kojima se stanovnici općine, čije bi poljoprivredne površine divlje životinje mogle ugroziti, obavještavaju da lovačkoj udruzi ukažu na potencijalne opasnosti. Svi imaju pravo na besplatne repelente, a lovci prema iskazanim upozorenjima čak organiziraju i čuvanje usjeva.
Kroz lovačku udrugu u ovih dvadeset godina prošlo je pedesetak članova. Trenutno LU ima 26 matičnih i dva počasna člana. Udruga se financira iz članarine, a kako kaže predsjednik Horvat, u radu puno pomažu Općina i načelnik Josip Dekalić. Tako im je Općina dala na korištenje i dva doma, iz općinskog proračuna se plaćaju i sve režije.
-Obavezno spomenite i to da je Udruga dobila 2014. i svoju zastavu, kojoj je kum bio Ratko Radičević – kaže nam predsjednik Horvat.

Važan balans

Pred lovcima LU „Lane“ je desetogodišnji zakup lovišta, a kako ističu, dobili su na gospodarenje i jelena, kojeg također ima sve više u šandrovačkom lovištu. Briga o lovištu i životinjama je šandrovačkim lovcima na prvom mjestu. Uz podizanje lovnogospodarskih i lovnotehničkih objekata, u lovištu je na prvom mjestu uzgoj i zaštita divljači, kako bi se stekli svi preduvjeti za organizaciju i provođenje lova. Ove zime lovci LU „Lane“ tako su u svoje lovište donijeli čak pet tona hrane, kako bi životinjama pomogli da što lakše prebrode hladne zimske dane.