Radni vijek dužnosnika je nešto poput zapošljavanja na određeno vrijeme čiji rok istječe svake četiri godine. Jedni ostaju, drugi odlaze jer nisu prošli na izborima, treći su razočarani i taj uobičajeni ritam već je godinama sastavni dio dio svakoga tko se odluči okušati u politici. Stoga nas je zanimalo gdje su danas i što rade političari koji su na županijskoj i gradskoj razini obnašali funkcije župana, njegovih zamjenika ili zamjenika gradonačelnika do 2013., kada su održani posljednji lokalni izbori. Te je godine s funkcije župana otišao Miroslav Čačija i svakodnevni poprilično oštar radni ritam zamijenio mirnim umirovljeničkim danima koje nemilice „troši“ u vinogradu i lovu.

Vino i lovci

-To su moje dvije velike ljubavi koje me okupiraju „od jutra do mraka“. Zajedno sa sinom brinem o 23.000 trsova loze i proizvodnji kvalitetnih vina, a dosta je posla i u Županijskom lovačkom savezu čiji sam predsjednik pa je dan u cijelosti programiran. Jedina moja veza s politikom ostala je članstvo u Županijskoj skupštini i tu prestaju sve moje ambicije. Volim kazati kako sve u životu treba raditi u svoje vrijeme i znati kada treba „okrenuti ploču“. Kako sam nakon profesionalnog i političkog rada koji „troši“ uspio doživjeti treću životnu dob, već imam zacrtanu stazu kojom ću krenuti dalje, ali bez politike – kaže Čačija.
Ako je bivši župan još uvijek angažiran, njegov zamjenik iz toga vremena Krešo Jelavić koji je na tom mjestu proveo dva mandata potupno se odmaknuo od politike s kojom ga jedino povezuje članstvo u gradskom odboru HDZ-a.
-Najveći dio vremena provodim u krugu obitelji, posebice s prvim unukom Nikom, pa sam postao i svojevrsni „dida sitter“. Tu su i brojni prijatelji koji nisu vezani uz politiku i u čestim druženjima pokušavam nadoknaditi vremena kada mi brojne obveze nisu to dozvoljavale, a prijaju mi i duge šetnje. O povratku u politiku ne razmišljam kao o dolasku na neku funkciju, iako bi nekoj dobroj ekipi sa zanimljivim idejama rado pomogao iskustvom ili savjetom – priča Jelavić.
Od odlaska sa mjesta zamjenika župana u životu Alena Baščevana dosta se toga promijenilo. Dvije je godine živio u Zagrebu dok je supruga bila na specijalizaciji, sa ocem u Končanici na 25 hektara posadio je trajne nasade ekološki uzgojenih oraha i lješnjaka, a prije pola godine postaje ravnatelj siračkog Suvenira.

Zadovoljan ravnatelj

-Odlazak iz politike koja mi ne nedostaje pokušao sam nadoknaditi drugim poslovima i nisam pogriješio, pogotovo u slučaju Suvenira. Po prvi puta odlazim na posao znajući da radim nešto sa svrhom jer osjećam zadovoljstvo tih ljudi koji zdušno rade za male plaće i vjeruju u vlastitu i budućnost svoje djece. Zato bih volio da „Suvenir“ što prije prebrodi teškoće čemu ću posvetiti i moj budući angažman – uvjerava Baščevan.
Istodobno, zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Saša Lukić i nakon posljednjih izbora je ostao na istoj funkciji, i to ponaprije zahvaljujući biračkom povjerenju
– Za razliku od drugih, manjinski zamjenici se biraju neposrednim glasovanjem što bi trebalo značiti kako su zadovoljni mojim radom. Bilo bi pretjerano ustvrditi kako sam se s 35 godina umorio od posla kojeg pokušavam odraditi najbolje što mogu. Istina, zbog čestih izbivanja supruga malo prigovara, ali pokušavam što više vremena provesti s obitelji – tvrdi Lukić. „Stara“ zamjenica ostala je i Đurđica Ištef-Benšić ali je promijenila ured jer je do proteklih izbora bila zamjenica gradonačelnika Antuna Korušeca, a nakon njih, župana Damira Bajsa.

Drugi ured, ista funkcija

-Na izbore sam izašla kao nezavisna kandidatkinja i sada obnašam drugi zamjenički mandat. Premda sam kao dipl. ing. šumarstva radila u struci, volim i ovaj posao koji je prepun obveza i nakon radnog vremena, ali se nemam pravo žaliti. I druge žene rade po cijele dane i to za osjetno manju plaću od moje pa bi to zaista bilo licemjerje. Važno je znati nositi teret posla od kojih svaki ima svoje dobre i one druge strane – dodaje Đurđica.
Nakon isteka mandata na mjestu zamjenika gradonačelnika, Ante Topalović je donio jednu od najvažnijih životnih odluka, ali je i nadalje ostao vezan uz politiku.
-U međuvremenu sam se oženio, nastavio s poslovima u privatnoj tvrtki i pojačao politički angažman u Gradskom odboru HDZ-a kojem sam na čelu. Zbog funkcije ću sigurno aktivno sudjelovati u pripremama za lokalne izbore, a o tome hoću li biti kandidat za neku od funkcija konačnu će odluku donijeti stranka –zaključuje Topalović.