Premda su iz bjelovarske Postaje prometne policije nakon brojnih žalbi građana najavili kako će u najkraćem roku ishoditi produženje izuzetno kratkog trajanja zelenog svjetla za pješake na jednom od najprometnijih gradskih križanja pored Gradske tržnice, na raskrižju Franjevačke i Mažuranićeve ulice s Lebovićevim šetalištom, čini se kako od toga u skorije vrijeme neće biti realizirano. Naime, iz policije upiru prstom na Elektromodul, osječku tvrtku koja upravlja radom bjelovarskog semafora.

”Potrebna prometna studija”

-Još se nije realiziralo produženje trajanja zelenog svjetla na semaforu na križanju Lebovićevog šetališta s Franjevačkom ulicom, iako smo uputili dopis. Naknadnim telefonskim kontaktom s nadležnima u poduzeću “Elektromodul” došli smo do saznanja da se za navedeno raskrižje mora izraditi prometna studija, budući da se produživanjem zelenog svjetla za pješake mora u potpunosti izmijeniti i prilagoditi postojeće stanje. Naveli su da se nadaju da će u što je moguće kraćem vremenskom roku biti završeno i pušteno u rad po novom režimu – kažu u bjelovarskoj policiji u kojoj ne kriju ogorčenost što osječka tvrtka oteže s rješavanja problema oko spomenutog semafora. Dalibor Milković, načelnik PPP Bjelovar, u nekoliko je navrata slao dopise osječkom Elektromodulu ne bi li ih upozorio na problematiku glavnog semafora.

Dodatnih 10 sekundi

– Policija je tu jednostavno nemoćna. Naime, riječ o državnoj prometnici nad kojom ingerenciju imaju Hrvatske ceste. Njih smo, kao i Elektromodul, osječku tvrtku koja se brine za održavanje spomenutog semafora i prometnu regulaciju na tom križanju, dugo vremena upozoravali da je potrebno produžiti trajanje zelenog svjetla. Nakon brojnih dopisa koje smo im slali tijekom godina, tek je ovih dana stigao odgovor iz Elektromodula. U njemu navode kako je interval zelenog svjetla na tom semaforu moguće produžiti za dodatnih 10 sekundi. Znači, umjesto sadašnjih osam, ”zeleno” za pješake može trajati čak 18 sekundi – kazao nam je Milković prije mjesec i pol dana. Ako se rješavanje problema nastavi ovim tempom, odnosno ako zeleno svjetlo za pješake na semaforu i dalje ostane trajati svega osam sekundi, Bjelovarčani će ga još dugo vremena u šali nazivati ”semafor Useina Bolta”.