Biskup Bjelovarsko- križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak u povodu najvećeg kršćanskog blagdana vjernicima uputio poruku

Draga braćo i sestre!
Uskrsnuće Spasitelja i Gospodina našega Isusa Krista vrhunac je ostvarenja Božjega plana spasenja čovjeka, izraz Njegovoga neizmjernoga milosrđa i brige za toga istoga čovjeka ranjena grijehom i opterećena smrću. Zato sveti Petar, svjestan veličine dara Božjega, radosno zahvaljuje Bogu jer je upravo u Kristovu uskrsnuću otvorio čovjeku novi život pun nade. Izvor nade jest sam Bog i Njegova pobjeda nad grijehom i smrću. Ta i takova nada otvara čovjeku uvijek nove horizonte njegova postojanja jer više nije zatvoren u začarani krug zla, već s Uskrslim Spasiteljem i u Njegovoj pobjedi pronalazi svoj vlastiti put u život koji, življen u zajedništvu s bližnjima, završava u zajedništvu s Bogom.
Zato je susret s Uskrslim Kristom, susret s osobom, Bogočovjekom, koji se sjedinio s čovjekom i preko patnje, boli i smrti prenio ga do pobjede uskrsnuća, izvora prave i istinske nade, radosti, preobrazbe i novosti života. Kristova je pobjeda sva usmjerena na čovjeka, na njegovo spasenje, na ostvarenje onoga izvornoga dostojanstva koje je dobio kao Božje stvorenje, ali koje je bilo narušeno čovjekovom slabošću, potamnjeno grijehom i zamračeno strahom od smrti. Bog dolazi ususret čovjeku, On sam traži čovjeka da bi mu svojim milosrđem vratio nadu i ponovno darovao smisao postojanja. Neizmjerni, vječni Bog prigiba se čovjeku, snizuje se do potpune sličnosti s njim u svemu, osim u grijehu, ne bi li čovjeka oduševio za pravi život i zajedništvo sa sobom. U Isusu Kristu Uskrslom Bog vodi čovjeka čudesnim putevima svojega milosrđa i ljubavi, u darivanju samoga sebe bez interesa, bez ikakvih kalkulacija, s jednim jedinim ciljem – spasiti čovjeka.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 15 ili pretplatom na naše online izdanje.