Među mnogobrojnim mjerama koje Grad Garešnica provodi s ciljem oporavka lokalnog gospodarstva jest i izgradnja Poduzetničke zone Kapelica u kojoj bi mjesto trebalo naći više investitora s našeg i drugih područja. Riječ je o površini od 21,36 hektara na kojoj je formirano čak 30 čestica za prodaju. Jedna od njih, površine gotovo tri hekatara, prodana je prije dvije godine tvrtki NTC Bjelovar koja ondje planira graditi bioplinsko postrojenje. Kako doznajemo od obnašatelja dužnosti garešničkog gradonačelnika Tomislava Anđala, radovi na prvoj fazi uređenja zone su pri samome kraju.

Značajna ulaganja

-Sva infrastruktura, kao što je kanalizacija, oborinska odvodnja, plin, struja, vodovod, toplovod, DTK, instalacije za javnu rasvjetu, je izvedena. Nakon ovoga, za odraditi nam preostaje i druga faza radova koja podrazumijeva izgradnju ceste i svih infrastrukturnih vodova. Dosadašnje investicije, ako u njih ubrojimo i kupnju zemljišta, projektnu dokumentaciju odnosno izradu projekata, urbanističkih planova, procjene vrijednosti investicije i izradu studije opravdanosti, zajedno s troškovima izgradnje infrastrukture iznose 4.764.589,47 kuna – otkriva T. Anđal.
Glavnu ulogu pri izgradnji pristupne ceste u ovoj bi priči trebala odigrati Bjelovarsko-bilogorska županija, o čemu je bilo riječi i na nedavnom sastanku predstavnika Grada Garešnice, Županije i Županijske uprave za ceste. Naime, još u Promemoriji potpisanoj u studenom 2013., između Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Garešnice, zaključeno je da će Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Županijskom upravom za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije u svoje prioritete uvrstiti izgradnju pristupne ceste do Poduzetničke zone Kapelica. Na nedavnom sastanku župan Damir Bajs potvrdio je kako Županija stoji iza obećanog, a u Gradu se nadaju kako će se na izgradnju ceste prionuti što prije, s obzirom da novih potencijalnih ulagača u zonu ne nedostaje. Osim tvrtke NTC koja je već kupila zemljište u Kapelici, u poduzetničkoj zoni bi trebali zaživjeti i poslovna postrojenja nekolicine drugih gospodarstvenika s garešničkog, ali i drugih područja.

Novi investitori

-Kad govorimo o novim ulagačima, valja izdvojiti dvojicu koji su strateški bitni u poljoprivrednom sektoru jer se radi o jednom velikom proizvođaču hrane te jednom manjem investitoru čiji su poslovni planovi kompatibilni s našim planovima razvoja profitabilnijih poljoprivrednih kultura zasnovanih na navodnjavanju. Naravno, imamo i puno manjih zainteresiranih poduzetnika zbog kojih smo u jednom dijelu zone smanjivali veličine čestica da izađemo u susret njihovim željama, te iz područja energetike. Shvativši da Grad Garešnica može zadržati svoju mladost jedino gospodarskim razvojem, donijeli smo odluku da krenemo u stvaranje uvjeta – izgradnju industrijske zone – zaključuje naš sugovornik.

Mjesto za mlade gospodarstvenike

Svoje mjesto u Poduzetničkoj zoni trebali bi naći i mladi poduzetnici početnici za koje Grad Garešnica i tamošnji Poduzetnički centar kane izgradniti Tehno park, koji je uvršten i u Strategiju razvoja Grada Garešnice. Za taj projekt, vrijedan preko 21 milijun kuna, putem natječaja već se traže sredstva u europskim fondovima.
-Tehno park Garešnica će kroz razvoj poduzetničke poslovne infrastrukture i povećanje broja proizvoda i usluga koje će time biti omogućene, potaknuti ulaganja na području grada Garešnice gdje postoji takva potreba. To će ujedno omogućiti olakšani rast i razvoj poduzetništva te privlačenje investicija za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. Projektom će se financirati ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja ima za cilj izgradnju i opremanje nove poduzetničko poslovne infrastrukture u svrhu pružanja novih i kvalitetnijih usluga poduzetnicima – kažu u Gradskoj upravi. Dodaju kako će se korisnici Tehno parka birati putem natječaja. U poslovnoj zgradi dimenzija 39,08 m x 14,48 m smjestit će se 18 samostalnih poslovnih prostora odnosno ureda za smještaj različitih korisnika iz domene informatičkih djelatnosti, administrativnih, računovodstvenih i slično, koje će poslovni subjekti moći iznajmiti i prilagoditi svojim potrebama.
-Ukupan trošak investicije iznosi 21.487.471,88 kn. Ista će se sastojati od izgradnje objekta ukupne površine 1.770,19 m2, a koji osim zajedničkih prostorija i komunikacija sadrži samostalne urede, jedne konferencijske dvorane, edukacijski ured, bistro i ostali sadržaji. Samo poslovanje i primanje prvih korisnika planira se početkom 2019. godine – kažu u Gradu.