Zagrebačka banka morat će Silviju Devaldiju, 44–godišnjem nastavniku, vratiti blizu 40 tisuća kuna koliko je zbog promjenjive kamatne stope preplatio kredit podignut u švicarskim francima. Glasi tako nepravomoćna presuda daruvarskog suda s kraja rujna ove godine. Konkretno, sud je odlučio da je tužena banka ”nepošten stjecatelj bez osnove” jer je u konkretnom slučaju ”stjecala bez osnove na temelju vlastitih nepoštenih i ništetnih promjena Odluka o kamatnim stopama”. Konkretno, banka je na štetu korisnika kredita Devaldija tijekom godina nepošteno mijenjala kamatnu stopu od ugovorom utvrđenih 4,5 posto pa sve do 6,3 posto.

Stizala dvostruka rata

-Polovicom 2005. godine podigao sam kredit od 62 tisuće švicarskih franaka za izgradnju kuće u velikoj Maslenjači nedaleko Đulovca. Problemi za mene i moju obitelj krenuli su ubrzo, kada je Zagrebačka banka počela mijenjati kamatu pa je, ovisno od mjeseca od mjeseca, rata kredita ”divljala”. Tako je, primjerice, bilo perioda kada je rata s dogovorenih gotovo tri tisuće kuna znala ”skočiti” na preko šest tisuća kuna. Supruzi i meni koji inače živimo od prosvjetarske plaće znalo je biti neizdrživo. U tome periodu jedva smo krpali kraj s krajem. Nakon što sam koncem prošle godine konačno otplatio kredit, odlučio sam pokrenuti privatnu parnicu protiv banke jer sam se osjećao prevarenim–priča nam Devald koji dodaje da je iznenađen brzinom kojom je bjelovarski Općinski sud, odnosno njegova Stalna služba u Daruvaru, donio presudu. Naime, kaže kako su od trenutka kada je podigao tužbu do nepravomoćne presude održana četiri ročišta nakon kojih je odluka donesena u svega godinu dana.

Ništetna odluka banaka
Kako stoji u obrazloženju presude, daruvarski sud odlučio je u korist Devalda na temelju ranijih presuda ostalih, viših sudova koje je tužitelj naveo u tužbi. Tako je prihvatio stav i odluke u kojima je utvrđeno da su banke, među kojima je bila i Zagrebačka banka, povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita na način da su iskoristile odredbu o promjenjivoj kamati koja je ocijenjena ništetnom. Našla se tu tako presuda Trgovačkog suda u Zagrebu povodom zaštite kolektivnih interesa potrošača, presuda Visokog Trgovačkog suda RH i kao perjanica cijele problematike–presuda Vrhovnog suda RH. Kada je donio odluku, daruvarski sud je prihvatio nalaz financijsko–knjigovodstvenog vještaka čiji je, pak, zadatak bio samo izračunati točnu razliku između otplate kredita po kamatnoj stopi koju je Devald ugovorio s bankom i promjenjive kamatnoj stope koju je banka donijela u skladu s Odlukama banke o promjenjivoj kamatnoj stopi. Razlika je bila 3.879,56 švicarskih franaka, a taj iznos banka je sa zatezbnim kamatama počevši od studenog 2007. godine dužna vratiti svom klijentu. Naravno, ako opisana prvostupanjska odluka postane pravomoćna.

Sudski troškovi
Osim što je, za sada nepravomoćno, utvrdio ništetnost dijelova ugovora o mijenjanju kamatne stope, daruvarski sud je naredio Zagrebačkoj banci i plaćanje parničkih troškova od gotovo 14 tisuća kuna. Devald kaže kako se na pokretanje tužbe odlučio zahvaljujući brojnim novinskim natpisima koji su se bavili tematikom ”slučaja Franak’, a premda je na korak do cilja, ipak s dozom opreza smatra kako treba pričekati pravomoćnu odluku.

-Premda je za mene osobno ovo ”čista” situacija, sve ovisi o odluci koju će donijeti Županijski sud. Koliko mi je poznato, do sada je donijeto na desetke nepravomoćnih presuda na ovu temu, no niti jedna pravomoćna odluka. Zato treba pričekati–oprezan je Devald.

 

Udruga Franak: Banke su se ponašale protupravno

Slučaj mladog nastavnika ali i ostalih ”frankera” komentirao je Krunoslav Palata, Povjerenik Udruge Franak za Bjelovarsko–bilogorsku županiju.

-Udruga Franak je potpuno uvjerena da sada već stotine prvostupanjskih presuda u Republici Hrvatskoj, kojima se banke kažnjavaju, pogotovo nakon odluke Ustavnog suda RH, moraju biti potvrđene jer je nesporna činjenica da banke nisu ni u jednom kreditu s promjenjivim kamatnim stopama ugovorenom prije 2010. godine, u kojemu na početku nisu ugovoreni podaci o načinu promjena kamatnih stopa na egzaktan način, sa svojim dužnicima ugovorile, a morale su ugovoriti, fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa. Uslijed takva protupravnog ponašanja banaka, Udruga Franak zatražila je sveobuhvatno prekršajno gonjenje osam banaka i od nadležne institucije–Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Nemamo saznanja što se događa u DORH–u po tome pitanju. Na prostoru BBŽ ima više od 650 članova od kojih je jedan manji dio i podigao tužbe protiv banaka, kao i prekršajne tužbe. Vjerujem da će uskoro presude postati i pravomoćne tako da klijenti mogu biti obeštećeni u cijelosti. Udruga Franak čini sve pravne korake da taj postupak završi pozitivno za sve koji su i koji će podignuti tužbe, bilo da su podigli kredit u švicarskim francima, euru ili kunama–kazao je Palata.