Bjelovarska Šapa u naredne će dvije godine brinuti o napuštenim psima na bjelovarskom području. Naime, Grad Bjelovar ovih je dana s tim Društvom za zaštitu životinja potpisao Ugovor o pružanju usluga skupljanja, prevoženja i smještaja neupisanih pasa, pasa i mačaka lutalica, te drugih napuštenih životinja. Za te je usluge u gradskom proračunu predviđeno 410 tisuća kuna s PDV–om. Upravo bez svesrdne financijske pomoći Grada, kaže Marija Horvat, predsjednica Šape, azil ne bi mogao opstati.
– Da nam kojim slučajem Grad Bjelovar ne pomaže, sami ne bi imali dovoljno sredstava da održimo azil i morali bi ga u dogledno vrijeme zatvoriti. Pse bi u tom slučaju morali udomiti kako god znamo ili bi jednostavno morali pričekati da uginu prirodnom smrću – kaže Horvat.
Sve manje donacija
Osim značajne financijske injekcije koju upucava Grad, Šapa uspijeva prikupiti i donacije kojih, kaže Horvat, u posljednje vrijeme ima sve rjeđe.
– Većina ljudi nas se sjeti samo pred blagdane, ali ima i onih koji pomažu svake godine. No, moram pohvaliti i jedne i druge jer nam je u ovoj neimaštini svaka nova vrećica hrane dobrodošla – kaže Horvat. Osim nje za brojne pse koji se nalaze u azilu brine još jedna zaposlenica. Obje, kaže Horvat, vode cjelodnevnu brigu za 54 psa koliko ih je trenutno u Šapi.
– Posao je zaista naporan i svakog dana se javi neka nova situacija. Ili je riječ o pozivima građana da su vidjeli napuštenog psa ili treba neku životinju odvesti veterinaru, očistiti boksove, brinuti se da uvijek bude hrane, vode, a na koncu tim psima i pružiti ljubav na način da im se treba posvetiti. Sve to je vrlo zahtjevan posao za koji nam je ponekad dodatna pomoć. No, volonteri se rijetko javljaju da bi pomogli, a gotovo više da ih i nema – kaže Horvat.
Uskoro kreće cijepljenje
Premda je zima jedno od najneugodnijih doba godine jer vlasnici svoje ljubimce u vrijeme blagdana znaju ostaviti na ulici, Horvat ipak tvrdi da najgore tek dolazi.
– Zima nije toliko kritična koliko je to njezin kraj, odnosno početak proljeća kada počinje cijepljenje. Neki vlasnici smatraju da im je cjepivo preskupo pa pse radije ostave na cesti. Iskreno, strahujem što će se dogoditi na proljeće. Na ulicama bi ponovno mogli imati velik broj pasa lutalica – kaže Horvat. Takav scenarij Šapi bi ponovno predstavljao velik problem i mogla bi se ponoviti 2014. godina. Tada ih je posjetila Veterinarska inspekcija i zbog prekapacitiranosti donijela rješenje da se moraju riješiti 40 pasa. Kao da u Šapi nemaju dovoljno svakodnevnih briga, a probleme im još stvaraju i neodgovorni vlasnici životinja.