BJELOVAR – Vrlo malo ljudi uopće zna što se krije iza debelih stjenki sefa na Županijskom sudu u Bjelovaru, a još manje ih ima pristup njegovoj unutrašnjosti. Zahvaljujući posebnom dopuštenju Županijskog suda, njegov strogo čuvani sadržaj po prvi put iznosimo u javnost.
Škrinjica s blagom
Zasigurno najzagonetnije stvari koje se nalaze u sefu datiraju iz 1979. godine i pripadaju stanovitoj Sonji Nozhing (navodno je prezime krivo upisano u sudski zapisnik). Radio se o graviranoj zlatnoj narukvici, čak tri prstena od kojih je jedan od žutog zlata, a ostali od bijelog zlata s brojnim vrijednim kamenčićima, ženskom ručnom satu marke ‘Marvin’ sa zlatnom narukvicom za sat. Nabrojeni predmeti pripadali su tada vrlo imućnoj ženi koja je ubijena upravo zbog svog bogatstva. Policija je ipak uspjela ući u trga njezinim ubojicama koji su osuđeni, a sve stvari koje je kod njih pronašla, a pripadale su ubijenoj, završile su u sefu. No, one su navodno samo mali djelić vrijednih predmeta koje je posjedovala ubijena.
– Još kao mlada vježbenica pamtim taj slučaj. Pokojnica nije imala nasljednike koji bi potraživali predmete pa se oni do današnjih dana čuvaju u sefu. Možda i postoji pravna mogućnost da se te stvari prodaju, no za sada neka ostanu gdje jesu. Iza svaki slučaj ćemo ih čuvati do daljnjega – prisjetila se Milanka Slivar, predsjednica Županijskog suda u Bjelovaru.
Zaplijenjene štedne knjižice
Osim spomenutog, na popisu stvari našla se i jedna štedna knjižica ‘Jugoslavenska investicijska banka Beograd’ koja je zaplijenjena tijekom 1978. godine, a na njoj je tada bilo položeno 1.100 dinara. S popisa je vidljivo kako je dana 14. prosinca 1983. godine sefu završila i jedna novčanica od 1000 austrijskih šilinga, dok se najstariji predmet u sefu punih 44 godine, a radi se o putovnici koji je 1972. godine zaplijenjen, a glasio je na službenika Stanice javne sigurnosti, odnosno tadašnje policije u Virovitici. Tijekom 1982. godine popisana je štedna knjižica Zagrebačke banke s ulogom od 121,58 njemačkih maraka, a dekadu kasnije dvije narukvice i dvije pločaste ogrlice koje nalikuju na zlato.
Uvjerljivo najviše mobitela
Nakon 2000. godine sef Županijskog suda punili su uglavnom mobiteli koji su zaplijenjeni tijekom neke od istraga, a u ovom trenutku ih se unutra čuva barem 15–ak. Mjesto u sefu od 2011. godine našao je i nož koji i danas čeka svog vlasnika.
– Svi predmeti koji se nalaze u sefu oduzeti su tijekom istražnog postupka. Tek kada se neki predmet pravomoćno okonča, vlasnik ih može potraživati nazad. Naravno, izuzev oružja koje se preuzima MUP–u ili, pak, Ministarstvo obrane ako je riječ o dugim cijevima. Kako je i vidljivo, neki predmeti još uvijek čekaju na svoje vlasnike – kaže Slivar. No, stvari koje se zaplijene tijekom krim–istrage ne moraju nužno završiti u sefu Županijskog suda. Otkako je 2011. godine istragu preuzelo poslove istrage, zaplijenjene stvari najvjerojatnije čuvaju u svojim odajama.