Sezona kupina ove je godine uranila desetak dana, a obitelj Diktić iz Čazme već godinama se bavi ekološkom proizvodnjom ovog voća. Na svojoj zemlji u Štefanju uz kupine uzgajaju i tikve, lubenice, dinje, luk, grah i ostalo povrće, a sve proizvedeno na OPG-u Diktić ima certifikat da je pravi ekološki proizvod, bez upotrebe pesticida ili herbicida.

-I dalje najviše proizvoda plasiramo na zagrebačkom tržištu, a ove smo godine odlučili uvesti i nekoliko noviteta. Ovih dana krećemo s prodajom na kućnom pragu našeg imanja u središtu Štefanja. Procijenili smo da bi taj potez mogao biti dobar, a sad ćemo vidjeti – kazao je Dražen Diktić, dok je njegova supruga i nositeljica OPG-a, Ljiljana otkrila je još jednu novost.

Proizvodi za alergičare

-Već prošle godine imali smo jednu obitelj koja je došla k nama na imanje i sama si je nabrala koliko joj je potrebno kupina i ostalih proizvoda. Naravno da je i cijena u tom slučaju niža nego inače. Vjerujem da bi to ljudima moglo biti zanimljivo, a cilj je da ljudi dođu k nama i osjete prirodu iz prve ruke. Kada si naberu koliko im je potrebno voća i povrća, to se vagne, a ljudi su usput na licu mjesta mogu uvjeriti da je doista sve što proizvodimo potpuno ekološki – rekla je Ljiljana Diktić i dodala da im se javlja sve više i više zainteresiranih kupaca iz cijele Hrvatske, a kupine i tikve iz Moslavine konzumiraju se od Istre pa do Dubrovnika.
-Najviše se javljaju ljudi koji imaju zdravstvenih problema, alergičari, koji ne smiju konzumirati proizvode tretirane herbicidima i pesticidima. Ekološka proizvodnja je specifična jer još više ovisimo o vremenskim prilikama, a ove godine stvarno, za sada moramo biti zadovoljno. Ove posljednje kiše stigle su stvarno u posljednji trenutak i mislim da sada kupinama ne bi smjele naštetiti ni ekstremne topline – istaknula je Diktić i dodala da kupinama ne paše previše kiše i vlage, što se pokazalo i prije nekoliko godina kad je ljeto bilo ekstremno kišno te je tada urod potpuno podbacio.

Probna godina

-Već sada kupine su jako slatke i kvaliteta im je iznimna, a ove se godine planiramo ozbiljnije posvetiti i ozbiljnijoj proizvodnji još jednog produkta od kupina. Riječ je o soku, kojeg smo prvi puta napravili prošle godine i pokazao se odličnim. Lani smo napravili nekih 120 litara za probu i sav je otišao za manje od mjesec dana, tako da ukoliko će sve teći po planu, ove godine mislimo napraviti i veće količine. Kvaliteta kupina trebala bi biti dobra za sok, koji radimo bez ikakvih dodataka i konzervansa, a radimo ga tako da kupine prešamo na hladno – zaključila je Diktić.

Sedam vrsti tikvi

Osim kupina, obitelj Diktić vjerojatno je najpoznatija po proizvodnji tikvi. I ove su godine površinu veću od hektara zemlje zasadili raznim vrstama tikvi, od kojih se uz klasičnu zelenu tikvu ističu hokaido, butternut, đenta i špageti tikva.
-I tikve, naravno, uzgajamo isključivo na ekološki način, a po njima smo možda i najpoznatiji u Hrvatskoj. Proizvode od tikve već godinama prodajemo na raznim sajmovima, a ljudi sve više i više posljednjih godina otkrivaju tikvu i sva njezina svojstva – istaknuo je Dražen Diktić.