U Općini Kapela dovršena je fotonaponska elektrana od 15 kW. Riječ je o projektu poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, a elektrana se nalazi na krovu općinske zgrade. Vrijednost projekta je 201 205 kuna, od čega je 80 posto investicije financirao Fond, dok je preostali iznos osigurala sama Općina Kapela. Elektrana je instalirana u prosincu prošle godine, a u pogon ju je svečano proteklog utorka pustio direktor Fonda Ljubomir Majdandžić.
-Ovo je dobar primjer općinske brige o obnovljivim izvorima energije i ujedno siguran prihod za sam općinski proračun – kazao je pritom Majdandžić. Suradnja Fonda i Općine tu ne prestaje, štoviše, uskoro će se intenzivirati. Naime, na području Bjelovarsko-bilogorske županije za sada rade četiri reciklažna dvorišta i to u Bjelovaru, Garešnici, Čazmi te mobilno na području Općine Severin. Jedno od reciklažnih dvorišta koje bi uskoro trebalo u gradnju je ono u Općini Kapela. Sva potrebna dokumentacija je već pripremljena i, prema riječima načelnika Danijela Kovačeca, čeka se raspisivanje natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi se sufinancirao projekt težak 1,6 milijuna kuna.
-Već imamo građevinsku dozvolu za reciklažno dvorište i upravo ovih dana očekujemo javni poziv Ministarstva zaštite okoliša kako bismo kandidirali taj projekt. Dobra vijest je što otvaranje reciklažnog dvorišta automatski znači i otvaranje novog radnog mjesta – ističe načelnik Kovačec. U iščekivanju natječaja su i reciklažna dvorišta u Daruvaru i Čazmi.