Projekt izgradnje eko bazena u Čazmi po svemu sudeći izrasta u nešto veće, a sveukupna investicija u razvoj turističke infrastrukture mogla bi sveukupno iznositi i do 20 milijuna kuna. Proteklih dana tako je održan sastanak kojem su prisustvovali idejni začetnici iz Slovenije, projektanti, predstavnici Komunalija, Razvoje agencije i Grada Čazme, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Pirakom.

Gospodarski napredak

-Navedeni projekt neće samo obogatiti turističku ponudu Grada Čazme novim sadržajem, bazenom, već on prerasta u nešto više. Prema pravilima natječaja Europske unije, u ovakvom nam se projektu nudi mogućnost iskorištavanja svih naših prirodnih bogatstava i potencijala kao što su čista priroda, lovni i ribolovni turizam, jahačke i biciklističke staze, Regionalni park Moslavačka gora, selo roda Siščani te mnoge druge, da ih povežemo u cjelinu, iskoristimo mogućnosti financiranja i oplemenimo novim sadržajima i infrastrukturom – otkrio je Pirak, koji u ovom projektu vidi priliku za velik turistički i gospodarski napredak u razvoju čazmanskoga kraja.

-Na temelju Strategije gospodarskog razvoja Grada Čazme koju smo donijeli i Akcijskog plana razvoja turizma, sve što smo dosad pokrenuli i u što smo uložili možemo povezati u cjelinu. Tako ćemo u projekt izgradnje bazena, koji sada postaje njegova okosnica, uključiti i obnovu zgrade umirovljenika koja se nalazi u neposrednoj blizini, obnovu stare škole na trgu koja nudi savršen prostor za informacijski centar, uvrstit ćemo biciklističke staze i obnovu sportskih terena kao dodatni turističko-sportski sadržaj, ribolovni centar Vustje, jedinstvenosti Regionalnog parka Moslavačka gora i mnoge druge poput geološkog parka u Pletercu. Projekt će, uz primarnu turističku, imati edukativnu i ekološku namjenu, što će nam, nadamo se, pribaviti dodatne bodove na europskim natječajima – kazao je gradonačelnik i dodao da bi do 20. veljače kompletan idejni projekt trebao biti zgotovljen.

Pomoć iz Slovenije

-Od ovog projekta očekujemo puno i činjenica je da se sve ovo može vrlo brzo i realizirati. Kao što je vidljivo već smo i sami vlastitim sredstvima krenuli u realizaciju projekta preuređenjem zgrade stare škole u turistički i interpretacijski centar. Imamo veliku pomoć u konzultantima iz Slovenije, koji su radili projekte u Austriji i Sloveniji poput uređenja Bleda, a vrlo važna je i suradnja s našom prijateljskom slovenskom općinom Radlje Ob Dravi – zaključio je Pirak i naglasio da je ovo značajna priča za Grad Čazmu, koja bi uvelike trebala unaprijediti razvoj turizma i dobra platforma za buduće ideje poput razvoja vinske ceste i slično.