Zamislite da se s prvim susjedom punih sedam godina svađate oko komadićka međe, a međusobna netrpeljivost eskalira do te mjere da završite na sudu zbog optužbi za fizički napad. Upravo se takav slučaj odvija u Đurđevačkoj ulici gdje se spore dvije vremešne susjede, Mira Kovačević i Nevenka Loinjak. Upravo je Kovačević je protiv susjede Loinjak i njezinog sina Milana podnijela kaznenu prijavu. U njoj navodi kako ju je susjeda u lipnju 2014. godine motikom namjerno udarila po protezi noge koju nosi i polomila ju, dok joj je njezin sin mjesec dana kasnije zaprijetio ubojstvom.
Niječe krivnju
Posljednje ročište u ovom sudskom procesu održano je u petak, a kraju sudskog procesa ni približno se ne nazire kraj, jer okrivljena Loinjak i dalje niječe da je susjedi razbila protezu.
-Predmetne zgode niti sam vidjela, niti sam čula oštećenicu. Kovačević me inače svaki dan psuje, ali i moje prijateljice koje dođu u moje dvorište, zove policiju kada cijepamo drva na svom dvorištu, smeta joj to. Nigdje se ne mogu ni pojaviti. Predmetnog dana negdje od sedam do devet sati kod mene je bila moja prijateljica. Izašla sam zajedno s njom van. Prijateljica je otišla, a ja sam krenula na vrt kopati kukuruz. Nigdje nisam vidjela oštećenicu ni čula. Po proteku 15 minuta iz vrta vidjela sam da dolazi policija. Pomislila sam da što se dogodilo. Oštećenicu nisam vidjela. Policija je došla k meni na vrt i mogla je vidjeti da sam tamo bila kraće vrijeme prema onom što je iskopano. Došli su k meni zbog prijave oštećene koja je došla na policiju i tvrdila i pokazivala da sam joj ja navodno razbila protezu, a nisam–ispričala je optužena Lonjak pred sutkinjom Općinskog suda Ankicom Janek.
‘Dopuzala sam do stepenica’
S druge strane, pak, oštećena Kovačević je i dalje ostala pri tvrdnji kako ju je susjeda napala motikom.
-Grabljala sam travu na svom dvorištu, a optužena je hodala po svojoj ogradi. U jednom trenutku došavši mi iza leđa optužena Nevenka Loinjak s motikom me udarila u protezu i slomila je. Sve to je vidjela moja majka koja je sjedila u kolicima na verandi. Optužena je rekla da mi je trebala motikom odsjeći glavu, a ne nogu. Dopuzala sam do kuće kod stepenica. Došao je sin sa gableca, te mi pomogao da uđem u kuću. Telefonom sam pozvala policiju–kazala je Kovačević, te pojasnila razloge zbog kojih se na sudu pojavila bez proteze.
-Došla sam bez proteze jer je ne mogu nositi. Protezu sam dobila normalnim putem, putem HZZO–a prije tri godine. Nakon predmetne zgode nisam mogla dobiti novu protezu iz razloga što mi je batrljak bio bolan. Morala sam ići na rehabilitaciju, a nakon toga je ustanovljeno da se atrofija širi i preko batrljka i koljena, te da ne mogu nositi protezu. Koristim jednu od proteza koju su mi privremeno podesili u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Te privremene proteze nisam plaćala–pojasnila je Kovačević. Na samom kraju ročišta sutkinja Janek donijela je odluku da će se na narednom ročištu ispitati Mara Kovačević, majka oštećene Mire koja je navodno svjedočila trenutku kada je susjeda Loinjak njezinoj kćeri motikom razbila protezu.