Posljednje polugodište mandata aktualnog Gradskog vijeća idealno je vrijeme  za provjeriti tko nas je i s koliko entuzijazma zastupao. Za provjeru smo uzeli Aktualni sat, dio sjednica Gradskog vijeća u kojemu vijećnici postavljaju pitanja te daju primjedbe i pohvale. Od 26 vijećnika, njih čak 11 prešutjelo je čitavih godinu dana, što znači da im je jedini “posao” bio dizanje kartona u znak slaganja ili neslaganja s prijedlozima, ovisno o tomu gdje im politički gazda kaže da vežu konja. Podatak smo pronašli “pročešljavanjem zapisnika sa sjednica Gradskog vijeća, pa dopuštamo da postoji određena mogućenost pogreške, no doista je porazno da od 26 gradskih vijećnika, njih 11 čak nije zanimalo niti ono što se događa ispred njihove kuće. Možda mi griješimo, pa su baš to vijećnici koji svih 365 dana u godini imaju posve idiličan pogled kroz prozor?

Oporbenjaci najaktivniji

Doduše, još jedna varijanta može doći u obzir, da ono što su preko njih pitali građani baš i nije poželjno, pa su odlučili za takva pitanja ne biti njihov glas. Kako god okrenemo, opravdanja nemaju. Sreća u nesreći je da nas njihova šutljivost ne kođta previše – im džepova su nam lani izbili 40-ak tisuća kuna, što je kap u moru u usporedbi s uobičajenom rastrošnošću vlasti. No, pravo pitanje glasi je li nam uopće potrebno 26 vijećnika ili bi bilo sasvim dovoljno i njih 15, pod uvjetom da je riječ o 15 vijećnika koji znaju otvarati usta i pustiti glas.
Vrijedi spomenuti i kako su najaktivniji lani bili HSLS-ov Dario Hrebak i HDZ-ov Ante Topalović. Prvi je postavio šest pitanja i prijedlog, a Topalović pet pitanja, ali dva prijedloga. Zanimljivo, rivali na predstojećim lokalnim izborima kao da se natječu u broju pitanja jer kako drukčije tumačiti činjenicu da bi imali potpuno isti broj pitanja da je Hrebak na posljednjoj sjednici postavio jedno, a ne dva pitanja. Prvi poslije su HDZ-ovci, Nenad Martinovski s tri izlaska i ukupno pet pitanja te Ivan Jurčević koji je u tri izlaska imao isto toliko pitanja, te po jedan apel i prijedlog. Najlegendarniji Jurčevićev prijedlog još se danima nakon 18. sjednice prepričavao jer je tada tražio da se otvore vrata gradskog dvorišta kako vijećnici ne bi morali plaćati naknade i kazne za parkiranje.

Šutljivi vijećnici:

Mirjana Horvatić, nezavisna
Ruža Hrga, HDZ
Radoslav Jambrušić, SDP
Marijan Javurek, HDSS
Simon Matić, ABB
Željko Paun, lista Damira Bajsa
Marija Švub, SDP
Niko Pinjuh, lista Damira Bajsa
Vanja Posavac, SDP
Ana Široki, HSU
Ana Urbanek, lista Damira Bajsa