Češnjak je mene pronašao, a ne ja njega, priča nam Martin Knežević iz Bjelovara, jedan od rijetkih ekoloških proizvođača domaćeg češnjaka u nas. Njegova priča počela je prije devet godina, kada je sa suprugom odlučio urediti okućnicu i vrt. Supruga je od bake iz Velikog Grđevca uzela sjemenje i sadnice, a baka je u košaru dodala i „slijepog putnika“ – nekoliko glavica svog domaćeg češnjaka, koji se u obitelji sadio duže od stoljeća. I tako je sve krenulo. Knežević, inače ljubitelj začinjene i kvalitetne hrane, primijetio je kako izvorni okusi nestaju iz mnogih proizvoda. Povrće je, kaže, nekada prštalo od različitih proizvoda, da bi se danas pretvorilo u prazne zalogaje. I to je bio jedan od razloga što je odlučio proizvoditi kvalitetan domaći češnjak, na ekološki način, s okusom kakav je češnjak nekada imao. Prije dvije i pol godine sa suprugom je pokrenuo OPG Knežević, i na nekoliko razdvojenih parcela u Velikom Grđevcu uspješno proizvodi domaći, autohotni češnjak. Krenuo je prije devet godina iz ljubavi s pet glavica, da bi lani u OPG-u proizveo 2,5 tone ukusnog domaćeg češnjaka. Knežević je proširio ponudu i uz češnjak u glavicama i češnjak u pletenicama, prodaje i veoma traženi „zlatni prah“ i „zlatni granulat“ češnjaka, kao i izdanak češnjaka.

Direktna prodaja

-Češnjakovi izdanci su kod nas zaboravljena, a nekad redovita delicija na selu. U lipnju ove godine planiramo ih prezentirati kao zaboravljenu poslasticu i univerzalni dodatak jelima, koji smrzavanjem ne gubi na teksturi – pojašnjava Knežević.
Njegovi proizvodi mogu se vidjeti i kupiti na sajmovima širom sjeverozapadne Hrvatske, a predstavit će ih i na Pčelarskom sajmu ovoga vikenda u Gudovcu. Svoje proizvode Kneževići plasiraju direktnom prodajom i preko interneta.
-Većinu proizvoda prodamo direktno potrošačima. Malo sam surađivao s pojedinim dućanima, ali previše je to gnjavaže za premalo novca, barem u mojem slučaju – iskren je Knežević. Pojašnjava kako je proizvođačima teško pristajati na odgodu plaćanja od 180 dana, pa davati 80 posto rabata i sl.
Češnjak je, kaže nam naš sugovornik u Hrvatskoj jeftiniji u odnosu na zemlje u okruženju. Pa, iako je domaći češnjak, koji stoji između 40 i 50 kuna po kilogramu, u pravilu jeftiniji od uvoznog kineskog, za koji valja izdvojiti i do 65 kuna, domaći kupci i dalje radije posežu baš za uvoznim. Kineski češnjak ima velike glavice, snježno je bijel, gorke je arome, ali i kemijski obrađen da može biti dugotrajan. No, Knežević kaže kako se okus tog češnjaka ne može uspoređivati s domaćim, ekološki proizvedenim.

Cvjetna stapka

-Htio bih ljudima približiti što znači kvalitetni češnjak. Naš češnjak ima „cvjetnu stapku“. Preko 90 posto svjetske proizvodnje odnosi se na češnjak s „mekanom stapkom“ koja ima daleko dulji rok trajanja i daje veći prinos na polju. No, češnjak sa „cvjetnom stapkom“ ima neponovljivu aromu – kaže Knežević, čija proizvodnja je u potpunosti ekološka. Na njegovu imanju se ne koriste pesticidi, a sav luk oplijevi se ručno.
Knežević je odlučio strpljivo rasađivati svoju sortu češnjaka jer je znao da je taj češnjak navikao rasti sam, bez ikakve potrebe za kemijom. Knežević priznaje kako bi u budućnosti volio proširiti proizvodnju, pri čemu se nada financijskoj potpori iz EU fondova.