Prema Planu gospodarenja otpadom od 2017. do 2022. godine koji je usvojilo Ministarstvo zaštite okoliša, među 13 centralnih odlagališta otpada uvrštene su i bjelovarske Doline, koje će uz Bjelovarsko-bilogorsku, „pokrivati“ i Virovitičko-podravsku županiju, potvrdio je župan Damir Bajs koji je o tome nedavno razgovarao i ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem. Time su ujedno dokinuta i sva strahovanja kako će nekim novim europskim direktivama kojima se vodi ministar Dobrović pasti u vodu nastojanja da Doline ne ostanu samo lokalno odlagalište, što za sobom povlači i, najblaže rečeno, predaju unosonog posla nekim drugim sredinama.

Ispravljanje propuštenog

Podsjetimo da je među strateški važnim projektima na početku mandata župan Bajs izdvojio i stvaranje uvjeta kako bi se odlagališe Doline pretvorilo u regionalni Centar gospodarenja otpadom. Radilo se o gotovo „hitnom postupku“ jer se do 2013. nije ozbiljno razmišljalo o potencijalima Dolina, tako da je Vlada RH u fazi predodlučivanja o budućim Centrima gotovo zaobišla Bjelovar. U kratkom roku potpisan je Sporazum između župana Bajsa i gradonačelnika Korušeca kojim se utvrđuju prvi potezi, od preregistracije županijske tvrtke do slanja Sporazuma na adresu nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša. Zajednički zahtjevi osnaženi su i uspješnim pregovorima s tadašnjim Virovitičko-podravskim županom Tomislavom Tolušićem. To je dovelo do izrade Studije predizvodljivosti koja je bila i jedna od uporišnih točaka, na čijem su ishodištu 2014. godine Ministarstvo i Fond odlučili da Doline postanu, ne samo županijsko, već i regionalno odlagalište.

Odlučuje Europska komisija

– Pred svim centrima koji još nisu izgrađeni, što se odnosi i na Doline, stoji ispunjenje nove direktive koja naglašava veću reciklažu otpada. Također nam predstoji prilagodba kapaciteta i sadržaja CGO-a koji sadrži niz komponenti, od centra za ponovnu uporabu, reciklažnih dvorišta, sortirnice i drugih dijelova njegova funkcioniranja. Za te namjene 13 odlagališta s različitim stupnjem pripremljenosti računa na 1,6 milijardi kuna potpora koje će biti dostupne nakon što Europska komisija u lipnju objavi mišljenje o svim projektima. Do tada je isključeno raspisivanje natječaja, što znači kako tek nakon tog roka predstoji utvrđivanje potrebnih elemenata našeg Centra, a to bi u konačnici trebalo rezultirati objedinjavanjem integriranog odvoza otpada. No, prije toga predstoji izrada Studije izvodljivosti, a tek potom i gradnja pojedinih objekata – kaže župan Bajs.

Visoka razina reciklaže

S druge pak strane, budući Centar u kojeg će se slijevati otpad iz dvije županije, računa i na profitabilnost koju će diktirati veće količine otpada, što će dobrim dijelom utjecati i na smanjenje cijena za građane. Međutim, kako će se prema sadašnjim predviđanjima u Dolinama obavljati reciklaža više tehnološke razine, koja će naći svoju primjenu u različitim gospodarskim granama, uz istodobno povećanje broja zaposlenih koji će obavljati nove poslove, valja računati i vrijednost tog dijela cjelokupnog projekta. Pri tome župan Bajs dodaje i kako su s Gradom Bjelovarom, čija je tvrtka Komunalac vlasnik odlagališta u Dolinama, potpisani svi potrebni dokumenti o statusu regionalnog odlagališta.