Iako smo već “debelo” zagazili u 2017. godinu, većina političara, čini se, još uvijek spava zimski san. Do lokalnih izbora dijeli nas četiri mjeseca, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najveće stranke, HDZ i SDP, još uvijek nisu izišle s imenima svojih pretendenata na fotelju župana koju je na prethodnim izborima izvojevao bivši HSS-ovac, danas nezavisni Damir Bajs. S obzirom da je temeljitost jedna od njegovih glavnih odlika, ne čudi ni kako je on u ovom trenutku jedini izišao pred birače s jasnom porukom – da, kandidirat ću se na sljedećim izborima za župana. Kaže kako brojke govore dovoljno o njegovom radu, no i da je najvažnije mišljenje ljudi. Usto, Bajs je prvi u Hrvatskoj krenuo okupljati saveznike, pa je sporazume tako potpisao sa svim umirovljeničkim opcijama, ujedinivši nepomirljive, a suradnju je ostvario i sa Nezavisnim seljacima Hrvatske. No, kaže, to je tek početak okupljanja koje će, siguran je, završiti i još nekim poznatim imenima.

HNS i dalje uz Bajsa

Poznavatelji prilika kažu da ne bi trebalo nimalo čuditi da se na popisu nađe HNS, prva veća stranka koja je podržala Bajsa. Suradnja Nevena Alića i Damira Bajsa tijekom ovoga mandata čini se da je bila besprijekorna, a ujedno predstavlja i računicu u kojoj i jedni i drugi dobivaju.
Velika je mogućnost da se Bajsu pridruži i SDP, koji bi zauzvrat trebao dobiti jedno mjesto dožupana. Vedran Babić, naime, saborski je zastupnik i član Predsjedništva SDP-a, od Bajsa je već jednom izgubio, pa mu nije baš oportuno pokušati još jednom.
U desnom pak taboru vlada, čini se, poprilična zbrka. HDZ je, podsjetimo, i na prošlim lokalnim izborima dosta dugo vagao opciju, da bi u samom foto-finišu zauzeo vrlo čudnu poziciju – u utrku za župana krenuo je tada nepoznati Miro Totgergeli, a mnogo poznatiji Marijan Coner, inače i predsjednik županijskog HDZ-a, mačeve je ukrstio s bjelovarskim gradonačelnikom Antunom Korušecom, što je bilo potpuno iznenađenje, a potom i fijasko. Totgergeli se nije uspio probiti do drugog kruga, a Coner ga je izgubio.

HDZ u bitku kreće samostalno

U ovom trenutku čini se da će HDZ na županijske izbore izaći samostalno, no kandidata još uvijek nisu odabrali. Osim Totgergelija, u igri je navodno i Velimir Žunac, novopečeni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, a spominje se i još jedan kandidat iz Bjelovara čije ime nismo uspjeli doznati. Navodno bi velik broj HDZ-ovaca volio da kandidaturu istakne već spomenuti Coner, no pomisao na povratak u aktivnu politiku njemu se baš i ne sviđa previše.
U svakom slučaju, odluče li HDZ-ovci zaigrati protiv Bajsa, morat će javnosti objasniti zašto im odjednom, i to taman kad su izbori, ne paše višegodišnji partner s kojim gotovo da se uopće nisu svađali tijekom četverogodišnjeg braka.
Na rezultate lokalnih izbori u tradicionalno poljoprivrednoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svakako će utjecati stav HSS-a. Na neki način, ta je stranka odlučila i prethodne izbore – nakon što su odbili HDZ i prešli na stranu SDP-a, HSS-ovci su napravili šteta i sebi i njima. Iako je danas ta stranka tek blijeda uspomena onoga što je nekad bila, u politici je sve moguće, pa tako i da HSS uspije proizvesti nekakvu suvislu politiku po pitanju izbornog nastupa. No, i tu se spominje velika mogućnost povratka Damira Bajsa u stranku iz koje je, po mnogima bezrazložno, izbačen. Za kraj, tu su i HSLS-ovci, koji nemaju pretjerano jak rejting na području županije, no uživaju određenu potporu u Bjelovaru. Oni su pak svjesni da im je fotelja župana nedostižna, ali u razgovorima s potencijalnim saveznicima objašnjavaju da nose određenu težinu u Bjelovaru. Od onoga kome pruže podršku na nivou županije, očekuju podršku na razini Bjelovara.