Već godinama Garešničani s nestrpljenjem iščekuju obnovu svoje gradske knjižnice. Sadašnji prostor s vremenom je postao preskučen za sve bogatiji knjižnični fond i za brojne aktivnosti koje se ondje odvijaju. Zahvaljujući naporima Grada, ovih dana poduzeti su prvi ozbiljni koraci za dogradnju tog prostora u samom središtu grada. Kako doznajemo do obnašatelja dužnosti gradonačelnika Tomislava Anđala, u tijeku je izrada projekta zahvaljujući kojemu bi kvaliteta usluge u toj ustanovi trebala biti podignuta na još višu razinu.

Prilaz za invalide

-Hrvatska knjižnica i čitaonica „Đuro Sudeta“ je spomenik kulture, a samim time rekonstrukciju moramo planirati u skladu s napucima stručnjaka i u suradnji s Ministarstvom kulture. U tijeku je izrada projekta koji podrazumijeva izgradnju pristupa za osobe s invaliditetom te dizala kako bi i osobe koje imaju problema s kretanjem mogle do svih odjela knjižnice, uključujući i studijski odjel u potkrovlju zgrade – otkriva T. Anđal.
Osim toga, dodaje, uredit će se i stražnji dio knjižnice, sadašnje staro natkriveno stubište. U planu je i uređenje nove igraonice za najmlađe, a zahvaljujući planiranim zahvatima, u zgradi bi konačno trebalo biti dovoljno mjesta za svu građu i za dodatne aktivnosti.
-Teško je u ovom trenutku procijeniti koliko bi mogla stajati ova investicija, no nastojat ćemo sredstva osigurati u europskim fondovima. Naravno, računamo i na pomoć Ministarstva kulture – kaže naš sugovornik.
Najava rekonstrukcije posebno je razveselila i dugogodišnju ravnateljicu te ustanove Maju Dizdarević. Ona priznaje kako je u trenutnim uvjetima sve teže raditi.

Brojne aktivnosti

-Posljednjih godina smo nabavila stvarno jako puno novih knjiga i druge građe. Pritom nam je najviše pomogao Grad, na čemu smo iskreno zahvalni. No, sad se pojavio problem da stvarno više nemamo kamo sa svim tim knjigama i jedva čekamo proširenje knjižnice – kaže ravnateljica Dizdarević. Knjige koje se rijetko traže trenutno se skladište u potkrovlju gdje je i studijski odjel, no to nikako nije trajno rješenje. Dizdarević kaže i kako će u novom prostoru puno lakše biti organizirati i književne susrete, radionice i druga događanja.
-Kod nas se svako malo nešto događa. Često imamo radionice za najmlađe, a zna se dogoditi da neke organiziramo sasvim spontano. Naime, dok čekaju autobus za povratak kući, ovamo redovito svraćaju naši školarci pa, kad ih se skupi dovoljno, za njih organiziram izvanredne radionice. I to imamo zahvaliti Gradu koji nam je omogučio nabavku različitim didaktičkih i drugih materijala koje koristimo na radionicama – kaže ravnateljica. Dodaje kako će situaciju s gužvom na policama ove godine neznatno olakšati otpis i prodaja starih knjiga.
-Mi nemamo otpis svake godine, kao velike knjižnice, već svakih nekoliko godina. Posljednji je bio 2011., a novi nas očekuje uskoro. No, najviše se veselimo novom prostoru i obnovi, zahvaljujući kojoj ćemo dobiti novi, moderan prostor, koji će sigurno razveseliti naše korisnike – zaključuje naša sugovornica.