Od gotovo 300 javnih površina, odnosno ulica u Gradu Bjelovaru njih tek osam, što je jedva nešto više od dva posto, nosi ime po nekoj ženi. Ta brojka još je manja za dvije ulice ako se oduzme ime svetice kao, primjerice Sv. Ana koja je dobila svoj prilaz ali i ulicu. U tom slučaju dolazimo do podatka kako 1,6 posto javnih površina nosi ime po stvarnoj ženskoj osobi. Preostalih šest gradskih ulica pripalo je opernoj pjevačici Milki Trnini, hrvatskoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki, časnoj sestri Mariji Petković, Katarini Kotromanović Kosači, ženi bosanskog kralja i bana Stjepana Tomaša, časnim sestrama Drinskim mučenicama te slikarici Nasti Rojc koja je rođena u Bjelovaru, a tablu s nazivom ulice dijeli s ocem Milanom, poznatim pravnikom i političarom. Treba li uopće spomenuti da su sve nabrojene žene već dugo vremena pokojne?

Živimo u muškom svijetu

Zašto toliko malo gradskih ulica nosi imena po zaslužnim ženama, pokušali smo doznati od naših istaknutih sugrađanki.

– Muškarci, moram to reći, očito ne cijene dovoljno ono što žene rade. Na ovoj temi je vidljivo kako se žene još uvijek nisu uspjele izboriti za sebe. Drago mi je što ste nas upozorili na ovaj detalj i otvorili tu temu. Sasvim sigurno ću se potruditi da se nešto učini na tom polju – kaže Tatjana Grđan koja je na čelu gradskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Da je premalo ulica sa ženskim imenima smatra i Ornela Malogorski, pedagoginja iz bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole.

– Imamo pregršt zaslužnih žena koje su svojim radom i trudom zaslužile da se njihovo ime istakne na vidljivim mjestima. Živimo u društvu koje gaji tradicionalne vrijednosti pa se žena još uvijek nekako nalazi u podređenom položaju, odnosno uspjesi tih žena se dovoljno ne cijene. Nedavno smo imali prilike vidjeti i kakva je situacija na državnoj razini što se tiče politike. Ondje također ima premalo žena–kazala je Malogorski.

”Zar toliko malo ulica nosi ženska imena?”

Da postojeća imena gradskih ulica ne treba mijenjati, već da se kroz buduće gradske javne površine mogu nazvati imenima istaknutih žena, smatra Vanja Posavec, predsjednica Gradskog vijeća i bivša saborska zastupnica.

– Iskreno, priznajem da ste me malo iznenadili. Zaista nisam znala da tako malo ulica u našem gradu nosi ime po nekoj od zaslužnih žena. Čini se da do sada stvarno nismo vodili dovoljno računa o tom pitanju. Sigurna sam da će se taj prijedlog naći na jednom od sjednica Gradskog vijeća. Možda ne bi trebalo mijenjati postojeća imena ulica, već treba uzeti u obzir da nove ulice koje će biti tek izgrađene nazovemo po nekoj zaslužnoj ženi. U Hrvatskoj pa i u Bjelovaru ih itekako imamo – smatra Posavec.