Vrlo malo živućih Bjelovarčana može se prisjetiti događaja koji se zbio prije točno 70 godina kada su na ‘Logor’, danas Poljanu dr. Franje Tuđmana, prisilno sletjela dva saveznička aviona, od kojih je jedan bio Liberator, masivni saveznički četvoromotorni bombarder. Zbilo se to tijekom Drugog svjetskog rata, točnije u veljači 1945. godine. Tijekom tih događaja, kao rezultat protuzračne obrane iznad srednje Europe, priličan broj savezničkih zrakoplova bio je oboren ili oštećen. Zvonko Kutnjak, danas 83–godišnji umirovljenik, jedan je od rijetkih živućih Bjelovarčana koji se još uvijek sjeća tog povijesnog događaja.
Imao 12 godina
-Sjećam se kao da je bilo danas. Imao sam nekih 12 godina, a tog dana sam se igrao na livadi sa vršnjacima. Odjednom se začula grmljavina motora, a već slijedećeg trenutku ugledali smo ogroman avion koji je nisko nadlijetao nad Bjelovarom. Bio je to američki Liberator B24H koji je bio oštećen, ili je zbog nedostatka tražio pogodan prostor za slijetanje. Kako je Logor tada bilo jedna prostrana i ravna livada, posada je ondje odlučila spustiti avion. Odmah smo dotrčali do aviona, a nije trebalo dugo da se ondje pojave domobrani i ustaše, vojnici generala Rafaela Bobana, takozvani ‘Bobanovci’ i zarobe posadu. Na mjesto događa je brzo stigla i njemačka vojska koja je preuzela zarobljenike–prisjetio se Kutnjak.
U sjećanju mu je, kaže, ostao i američki lovac koji se ubrzo nakon bombardera također spustio na Logor.
-Ne znam je li lovac bio u pratnji Liberatora i štitio ga, ili ga je, pak, pokušao uništiti kako ne bi pao u ruke ustaša i Nijemaca. No, i taj avion se iz nekog razloga spustio. Nakon slijetanja, oba aviona su zamaskirana na tlu kako ne bi bili uništeni iz zraka. Na nebu su se ubrzo pojavili novi saveznički lovci koji su ih tražili. Sjećam se da su gotovo dva dana nadlijetali Bjelovar, a posebno se koncentrirali na Logor. Na koncu su otkrili gdje su avioni skriveni, zasuli ih bombama i uništili–priča nam Kutnjak.
Kupali se u kraterima
Dodaje i kako su saveznički bombarderi često koristili bjelovarsko nebo kao rutu za odlazak u daljnje akcije.
-Velike grupe savezničkih bombardera i lovaca su često nadlijetale Bjelovar. Nebo je grmilo od brojnosti i siline njihovih aviona. Mi smo kao djeca to sve gledali sa strahopoštovanjem. Ubrzo nakon slijetanja dva aviona, saveznici su bombardirali Bjelovar. Sjećam se kako su iza njihovih bombi na livadama ostajali strašno veliki krateri koji su se napunili vodom, a mi smo se kasnije u njima kupali kao djeca – kazao je Kutnjak.