Pojavi li vam se nenadano jaka bol i osjećaj težine u nogama, uz neobjašnjivo zatezanje mišića već nakon desetak koraka, budi se sumnja kako s vašom cirkulacijom nešto „škripi“. Opravdanost vlastitih dvojbi i strahova u ovakvim slučajevima vrlo se precizno može utvrditi jednostavnom i bezbolnom dijagnostičkom metodom, tzv. obojenim (color) dopplerom, ultrazvučnom pretragom arterija i vena koja će pokazati krvni protok i građu vaših krvnih žila. Jasno će biti vidljive i sve patološke promjene, kao suženje ili potpuno začepljenje arterije ili tromboze vena, što nerijetko može biti pogubno.

Tko živ, tko mrtav

Zbog takvih je tegoba Ante Krišto iz Gudovca upućen na kontrolni pregled, no kada je u središnjem bolničkom upisniku doznao kako će na ovu pretragu doći na red tek za dvije godine, nije mogao vjerovati vlastitim ušima.
-Odustao sam od upisivanja na listu čekanja te se uputio u privatnu kliniku u Zagreb. Doduše, za ovakav daleko brži put treba izbrojati i novac, a ja sam ga srećom imao. No, danas me možda i ne bi bilo među živima da sam do otkrića opasnog tromba u veni koji je mogao završiti u srcu ili mozgu, čekao na pregled dvije godine – ispričao je Ante Krišto.
Sve duže liste čekanja na specijalističke preglede već se godinama provlače kroz zdravstveni sustav poput trakavice, koju do sada ni za centimetar nije uspio skratiti niti jedan ministar, a još manje ravnatelj bolnice. Analizom trenutačnog stanja na web stranici HZZO-a, može se iščitati kako je u bjelovarskoj bolnici samo na prvi dijagnostički i terapijski postupak prijavljeno 4.804 građana, koji će u prosjeku čekati 159 dana. No u prosjeku se krije drastična neujednačenost, zavisno od vrste pretrage. Dok se, primjerice, na magnetsku rezonancu centralne kralježnice čeka 281 dan, mozga 260 dana, ili za spomenuti color doppler vena nevjerojatni 601 dan, na dijagnostiku očne mrene stiže se za svega tri ili za 60 dana na CT abdomena.

Djeca imaju prednost

Za potonji dijagnostički pregled, primjerice, uopće nema čekanja kada su u pitanju djeca. Potvrđuje to i i primjer Bjelovarčanke Gordane Tirić.
-Prije dva dana dobili smo uputnicu za UZV abdomena i već smo na redu za pregled – kaže majka.
Nasuprot tomu, apsurdno je i zabrinjavajuće, kako se u bjelovarskoj bolnici najdulje čeka na dijagnostiku i kontrolne preglede upravo onih bolesti koje županiju svrstavaju u sami vrh po broju smrtnosti – kardiovaskularna i maligna oboljenja. Tako se, primjerice, na ponovljeni dijagnostički postupak magnetske rezonance dojke čeka 201 dan, UZV dojke 243 dana, na prvi dijagnostički postupak holter EKG 136, a tlaka 107 dana. Inače, za sve oblike dijagnostičkih pregleda, pretraga i postupaka svoj red trenutačno čeka 12.377 građana, koji će u prosjeku uči u specijalističku ordinaciju za 115 dana.

Apel liječnicima opće prakse

-Liste čekanja isključivi su proizvod nedostatka liječnika specijalista, što nije samo problem bjelovarske Opće bolnice – kaže ravnatelj bjelovarske bolnice dr. A. Allouch. Napominje kako, primjerice, samo na odjelima ginekologije, pedijatrije i radiologije nedostaje minimalno po šest liječnika, dok bi ih optimalno trebalo i dvostruko više.
-Tomu valja dodati i problem vezan uz dosadašnju praksu obiteljskih liječnika, na koje i ovim putem apeliram da ne ispisuju olako uputnice za subspecijalističke preglede ako nisu doista nužni. Primjerice, čemu pacijente slati na color doppler vena, ako se dijagnostika može izvršiti u području vaskularne kirurgije, i to za svega sedam dana – napominje ravnatelj. Također ističe kako se u bjelovarskoj bolnici u iznimno kratkome roku obavljaju kontrolni pregledi iz Nacionalnog programa prevencije karcinoma dojki i debelog crijeva na koje se u prosjeku čeka desetak dana.

PRVI PREGLED:
*Broj prijava: 2.247
*Prosjek čekanja: 47 dana
KONTROLNI PREGLED
*Broj prijava: 3.586
*Prosjek čekanja: 53 dana
DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE:
*Broj prijava: 4.899
*Prosjek čekanja: 160 dana