Umirovljeni internist dr. Josip Čiček otvoreno upozorava na opasnost po zdravlje od popucanih i oštećenih salonit ploča kojima su prekriveni bjelovarski krovovi

Stotinama stanovnika Bjelovara već godina prijeti mogućnost da se ozbiljno razbole od teške bolesti zbog kancerogene i toksične azbestne prašine. U opasnosti da dobiju karcinom su svi, od staraca, preko osoba srednjih godina pa sve do onih najosjetljivijih, a to su naša djeca.

Glavni razlog tome je što je dobar dio zgrada u gradu i pratećih objekata poput garaža još uvijek prekriven pločama od salonita koje sadrže vrlo opasne čestice azbesta, a takve su ploče već godinama  zabranjene u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj. No u nas je uklanjanje i odlaganje takvih ploča još uvijek gorući problem o kojem nitko nije spreman pričati, a kamoli se njime pozabaviti.  

Oni koji su donekle upoznati s ovim problemom znaju da opasni azbest iz salonit ploča ne može naškoditi zdravlju ako njegove čestice ne lebde zrakom. No, kada ploče na krovovima zgrada počinu pucati, najčešće zbog dotrajalosti i pod utjecajem atmosferskih prilika, onda opasnost za ljude postaje neizbježna. Ekipa Bjelovarca proteklih je dana obišla nekoliko lokacija u gradu na kojima su stambene zgrade prekrivene pločama od salonita i došli do alarmantnog zaključka–mnogo je objekata još uvijek prekriveno popucanim salonit pločama. 

Josip Čiček, odnedavno umirovljeni liječnik internist bjelovarske Opće bolnice iznimno je zabrinut za zdravlje građana.  Ovaj svjetski priznati Bjelovarčanin, doktor medicinskih znanosti iz epidemiologije i subspecijalist  Kliničke toksikologije itekako je upoznat s ovim gorućim problemom.

-U svojoj karijeri sam se često susretao s pacijentima koji su oboljeli od posljedica koje uzrokuje azbest. Takvi su bolesnici umirali u mukama od raznih karcinoma. Zgrade starije gradnje prekrivene su salonit pločama koje pod utjecajem kiše, sunca i ostalih čimbenika otpuštaju opasne čestice. U njima ima nebrojeno mnogo čestica, a dovoljno je da udahnete samo jednu i da se teško razbolite–upozorava Čiček.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 12 ili pretplatom na naše online izdanje.