Damir Lneniček, predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice istaknuo je kandidaturu za gradonačelnika grada Daruvara. Ovaj mladi stručnjak obiteljski je čovjek, suprug i otac dvoje djece. Član je Uprave Darkoma godinu dana, a inače je zaposlenik Darkoma posljednjih desetak godina.
– U svakodnevnom razgovoru s građanima, promatrajući agoniju grada i odlazak, prvenstveno mladih ljudi, prihvatio sam kandidaturu Gradskog odbora HDZ-a za gradonačelnika i odgovornost koju takva pozicija nosi. Želimo se uhvatiti u koštac s problemima koji su prisutni, a na primjeru Darkoma se može vidjeti da se problemi itekako mogu riješiti. Naime, negativno poslovanje Darkoma promijenili smo u roku od godinu dana i postigli pozitivan rezultat poslovanja te promijenili i javnu percepciju poduzeća kod građana. Grad se nalazi u teškoj, rekao bih nezavidnoj financijskoj, gospodarskoj, socijalnoj, a i demografskoj krizi. Istodobno, imamo puno neiskorištenih potencijala koji bi se trebali staviti u funkciju razvoja grada – kaže Lneniček.

Sredstva EU fondova

Do sada su njegovi prethodnici iznosili razne vizije razvoja grada, no niti jedna nije zaživjela, a grad je nažalost još više stagnirao.
– Moja vizija razvoja grada temelji se na privlačenju investitora, proširenju turističke ponude, izgradnji prerađivačke industrije, poticanju obrta i malog poduzetništva te OPG-ova i to posebno u ekološkoj proizvodnji. Kroz sufinanciranje kreditnih linija te osnivanje razvojne agencije Daruvar koja bi bila na usluzi svim zainteresiranim u povlačenju sredstava fondova EU nužno je osnivanje poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike. Moram dodati da ću provoditi zaštitu zakonskih i drugih propisa u području ostvarivanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i surađivati s vijećima, institucijama, udrugama i drugim predstavnicima nacionalnih manjina, ali i svim ostalih udrugama civilnog društva. Tu su i mnogobrojne sportske udruge, naši sportaši koji također zavrjeđuju bolji položaj – predstavlja svoje zamisli obnašanja gradonačelničke funkcije Damir Lneniček. Ističe i kako je Grad iznimno financijski opterećen te će upravo taj segment biti najzahtjevniji.

Parcelacija Dalita

– Uvjeren sam da se može stanje stabilizirati, ali budući gradonačelnik mora voditi grad na principu „dobrog gospodara“. To znači ponašati se racionalno u donošenju odluka, a za strateške odluke mora imati konsenzus svih zainteresiranih strana. Za TVP treba hitno naći strateškog partnera koji će u njega uložiti osim financija i znanje u privlačenje gostiju. Iznos od tri milijuna kuna koje se iz gradskog proračuna izdvajaju za kredit su preveliko opterećenje za Grad. Za Dalit, ali i Daruvačanku će se naći zainteresirani investitor kada cijena budu prihvatljiva. Rješenje za Dalit je parcelacija i iznajmljivanje pojedinačnih objekata jer je to preveliki kompleks za jednog investitora – smatra Lneniček.
Lokalni izbori sve su bliže, političke slagalice tek se kreću krojiti, no neke od njih sve su izvjesnije.
-Partner HDZ-u u gradu na predstojećim lokalnim izborima mogu biti svi oni koji žele dobro i napredak Daruvaru, ali prije svega srodne stranke kao što su HSS, HSLS, MOST te umirovljenici, mladi i svi pojedinci koji žele preuzeti odgovornost za dobrobit našeg grada – zaključuje Lneniček.