Premda je dobrovoljno darivanje krvi samo jedna u nizu aktivnosti koje se provode pod patronatom Crvenog križa, ono na ljestvici humanosti zauzima visoko mjesto jer su mnogi životi spašeni upravo zahvaljujući ljudima koji godinama nesebično pomažu kada je to najpotrebnije. U bjelovarskom društvu Crvenog križa već se godinama populariziraju dobrovoljne akcije što pokazuju i podaci o lanjskih 3050 prikupljenih doza koje samo potvrđuju kako svijest o pomaganju drugima kod dijela naših sugrađana i dalje ima čvrsto uporište. Napominje to i vršiteljica dužnosti ravnatelja Gradskog društva Vida Malek podacima koji Bjelovar u odnosu na broj stanovnika svrstavaju u red iznadprosječnih po broju darivatelja i prikupljenim količinama dragocjene tekućine.

Godišnje akcije

-Na našem je području registrirano oko 6000 davatelja od kojih je 4000 aktivno, što su zadovoljavajuće brojke. Godišnje organiziramo osam akcija u trajanju od četiri dana, i to u novim prostorijama smještenim u Ulici 108. puka od kojih će predstojeća trajati od 6. do 9. ožujka pa ovim putem pozivamo sve darivatelje da se priključe još jednom humanitarnom pozivu. Pritom podsjećam kako je unatoč nekim pogrešnim interpretacijama i dalje važeća pogodnost prema kojoj su žene s više od 26 i muškarci 36 davanja krvi oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja, što bi moglo dodatno motivirati i nove davatelje – kaže Malekova. No, podugačka je lista onih koji su već odavno preskočili ove brojke i svrstali se u red „Kluba +100“. Među njima je i umirovljenik Zlatko Šerepec iz Galovca (62) koji je prvi puta dobrovoljno darivao krv kao srednjoškolac 1983. godine od kada se redovito odaziva svim akcijama.

Nesebična pomoć

-Do sada sam dao krv 103 puta i dok god ću biti zdrav, što se prije svakog davanja utvrđuje pretragama, želim pomoći. Na nekadašnjem poslu u Remontu željezničkih vozila motivirao sam i svoje suradnike da se odazovu akcijama, i to se dobrim dijelom pokazalo uspješnim. Ali, uz redovita davanja bilo je slučajeva kada je trebalo pomoći i nekom od članova obitelji suradnika gdje nisam imao nikakve dvojbe. Premda darivatelji ne znaju kome su pomogli, prisjećam se jednog slučaja kojeg ne želim naglašavati, ali sam zbog njega sretan i ponosan – skromno će Zlatko.
U niski „jubilaraca“ nalazi se i Barica Tuma koja je do sada u 79 navrata darivala krv i po tome se priključila ravni muškaraca, ali kako nam nije bila „nadohvat ruke“ odlazimo do Mladena Zagorca, koji je od 1973. godine 104 puta iz svog tijela „istočio“ po 3,5 decilitra krvi.
-Uvijek sam razmišljao kako davanjem krvi nekome pomažem i ta me spoznaja „drži“ i do današnjih dana. Lijepo je pomagati drugima i to je ono što me motiviralo na sve akcije. Mnogi ljudi nisu ni svjesni kako mogu pomoći drugima, a da ne znaju kako drugi mogu pomoći njima. U tome vidim i onaj dio humanosti kojeg ponajčešće zaboravljamo – zaključuje Mladen.