Brojnim sadržajima ovog je tjedna obilježen Dan Grada Garešnice. Rođendan svoga mjesta, koje je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine dobilo titulu Grada, Garešničani su proslavili brojnim kulturnim, društvenim i sportskim događanjima, a kruna svega bila je svečana sjednica Gradskog vijeća na koju su pristigli brojni ugledni gosti. Priliku da čestitaju Garešničanima ovaj važan dan iskoristili su, među ostalima, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i dojučerašnji garešnički gradonačelnik Velimir Žunac, njegov kolega u Ministarstvu unutarnjih poslova Dario Hrebak, saborski zastupnik Miro Totgergeli, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predstavnici prijateljskih gradova i općina i mnogi drugi. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Starčević koji je pozdravio sve okupljene te im poželio dobrodošlicu, dok se obnašatelj dužnosti gradonačelnika Tomislav Anđal osvrnuo na minulu godinu za koju je kazao da je bila zahtjevna, ali i vrlo uspješna.

Rekordan proračun

-Protekla je godina bila vrlo uspješna godina, u kojoj je izvršenje proračuna doseglo 24,6 milijuna kuna. Iako će neki reći da je moglo još bolje, treba jasno naglasiti da je to najveći realizirani proračun u povijesti Grada Garešnice, koji je za gotovo 1,5 milijuna kuna veći od onog za 2015. godinu – kazao je T. Anđal, podsjećajući kako pritom nije bilo milijunske prodaje gradske imovine te kako Grad nema nikakvih kreditnih zaduženja, dok istovremeno komunalna naknada i doprinosi nisu rasli već 17 godina. Obnašatelj dužnosti gradonačelnika podsjetio je i na neke od najvažnijih gradskih projekata. Među njima su nastavak radova na petnaest milijuna vrijednom projektu izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kapelica, rekonstrukcija fasade Hrvatskog doma u Garešnici, modernizacija javne rasvjete u šest ulica u naselju Garešnica, rekonstrukcije nogostupa u Kolodvorskoj ulici i Ulici Mate Lovraka u Garešnici, kao i završetak rekonstrukcije nogostupa u Garešničkom Brestovcu. Kad je riječ o ulaganjima prigradskih naselja, svakako valja istaknuti izgradnju asfaltiranog igrališta te prilaznih cesta do vatrogasnog spremišta i župnog dvora u Kaniškoj Ivi, nastavak izgradnje mjesnog doma u Kajgani, uređenje parka u središtu Hrastovca, nastavak uređenja na Vatrogasnom domu u Zdenčacu, veliku rekonstrukciju krovišta na Mjesnom domu u Velikom Pašijanu, kao i obnovu fasade na Mjesnom domu u Malom Pašijanu. K tome, uređen je objekt za ispraćaj pokojnika u Trnovitičkom Popovcu, izgrađena kuća oproštaja kod pravoslavnog groblja u Dišniku, a postavljena je i javna rasvjeta do groblja u Uljaniku. Novu javnu rasvjetu je dobio i Sportski park u Garešnici, obavljena je i rekonstrukcija objekta koji je sjedište brojnih udruga u Garešnici te rekonstrukcija ulaza u novu zgradu Gradske uprave, dok je u tijeku kompletno uređenje Ulica bana Jelačića.

Pogled u budućnost

-Osim u kapitalne projekte, ulagali smo i ulagat ćemo sredstva za buduće projekte i aktivnosti. Spremni su ili su pri kraju spremnosti projekti za izgradnju dječjeg vrtića, moderni Tehno park, modernizaciju gradske knjižnice i čitaonice, izgradnju komunalne infrastrukture u naseljima gdje ista još ne postoji, rekonstrukcije i modernizacije nerazvrstanih cesta, nogostupa i javne rasvjete, obnove mjesnih domova – kazao je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Anđal, zahvalivši pritom na suradnji Županiji, prijateljskim općinama i gradovima, ministarstvima i svim drugim institucijama uz pomoć kojih su neki od spomenutih projekata realizirani ili će tek biti odrađeni.
Okupljenima se obratio i donedavni gradonačelnik Velimir Žunac koji je kazao kako će na svoj grad itekako misliti i na novoj dužnosti, na mjestu državnog tajnika i Ministarstvu regionalnog razvoja.
-Zajedno s kolegama, nastojat ću našem gradu, cijeloj županiji, pa i širem području, omogućiti da se brže i kvalitetnije razvijaju. Želim da naša županija krupnim koracima grabi naprijed, da na natječajima prolazi što više naših projekata te da za naš kraj pokušamo osigurati što više novca – kazao je Žunac.
Osim svečane sjednice Gradskog vijeća, u utorak je u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije održana sveta misa, a kod spomenika u središtu grada položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve stradale branitelje.