Kada vas na dvorišnim vratima dočeka tabla s natpisom „Pazi, oštar pas“, prvo ćete potražiti zvono kako biste najavili dolazak i pričekali „gazdu“ koji će zajamčiti siguran prolaz do kuće ili pak bojažljivo pogledati preko ograde i vidjeti tko je „krivac“ za upozorenje. Očekivali biste pritom da dvorištem šetaka neki njemački ovčar, doberman ili šnaucer, psi koji su ionako poznati kao neprikosnoveni čuvari, ali u slučaju Zdravka Požgaja iz Haulikove ulice, s druge strane „plota“ vidjet ćete zaigranog simpatičnog psića kojeg biste prije stavili kao maskotu iza zadnjeg automobilskog stakla. Ali, iza dobrodućudnog izgleda ovog kućnog ljubimca imena Čupi, koje mu je nadjenula Zdravkova kćer Nina, krije se pravi čuvar kuće koji će vas pustiti u dvorište, no nećete lako izaći. Osjetio je to i potpisnik ovih redaka, zaradivši na odlasku Čupijevu „podsjetnicu“ na potkoljenici.

„Ne poznaje“ ni poštare

-Ninin ljubimac pripada kineskoj pasmini pasa shih tzu, i po prirodi je živahan razigran i odan, dok njihov patuljasti izgled može prevariti jer je itekako srčan kada treba braniti svoj teritorij. Tako je Čupi nedavno usred noći otkrio kradljivce boca koji su se ušuljali u dvorište i samo zahvaljujući njemu policija ih je brzo otkrila. Kako je rastao, postajao je sve odlučniji u čuvanju dvorišta pa sam iz predostrožnosti stavio upozorenje, jer Čupi voli „uštipnuti“ za nogu poštare i sve druge koji se bez prethodne najave uđu u dvorište – priča Zdravko.
Kad nije na „dužnosti“, najviše vremena provodi s malom Ninom kojoj se veseli nakon svakog povratka iz škole jer zna da će dobiti svoju omiljenu igračku, medvjedića Simbu, ali i prošetati gradskim parkom što posebno obožava.
-Prvo sam htjela samojeda, ali na kraju mi je Čupi bio nekako draži zato što se voli družiti s mojim mačkama Larom, Meri i Pantelijom – kaže Nina.

Slaba točka

Ipak, uz svu hrabrost i odvažnost, Čupi i njegova ekipa mačaka se povlače u „mišje rupe“ kada se na ogradi pojavi mačak „Crni“. To je neproglašeni „šef“ Demetrove, Miošićeve i dijela Haulikove, koji se povremeno prošeće ovim kvartom. Samouvjerenog hoda, poput Johna Waynea, nehajno će pogledati u dvorište Požgajevih u kojem Čupijev lavež tada dopire samo iza zatvorenih kućnih vrata.