Nedeljka i Zdenko Henc iz Bjelovara već desetljećima svakodnevno se časte pravim kefirom, hranjivim i zdravim mliječnim napitkom kojeg spravljaju uz pomoć takozvane kefirne gljive, sastojka koji se ne nalazi u industrijski proizvedenom kefiru, onome s polica supermarketa. Do „kefirne gljive“ Hencovi su uspjeli doći preko Franje Fera, koji ju je dobio od nekoga iz Njemačke. Slučajno u razgovoru, priča nam Zdenko Henc, čuli su od jednog kolege kako je kefir jako zdrav i da je jako dobar za razne tegobe i bolesti pa su odlučili pokušati sami napraviti koji decilitar kefira. Od tada je gospođa Nedeljka očuvala i održala kefirnu gljivu sve do danas.
-Gljiva se sama obnavlja, samo ju treba svakih 24 sata premještati iz mlijeka u mlijeko ili čuvati u hladnjaku u čistoj vodi, pogotovo ljeti, ako se privremeno ne proizvodi kefir – priča nam N. Henc.
Dodaje kako je postupak priprave kefira je dosta jednostavan.
-Treba vam „kefirna gljiva“ i obično masnije mlijeko. Dobro je i ono kupovno s 2,8 posto masti. Ono može biti kuhano ili svježe, no važno je da nije vruće. U staklenu ili plastičnu posudu u mlijeko se stavi kefirna gljiva odnosno dvije žlice kefirnih zrnaca, ako je gljiva u takvoj formi, da bi se dobilo oko pola litre kefira – objašnjava gospođa Henc.
Potom se, nastavlja, sve ostavi 24 do 48 sati na sobnoj temperaturi. Mlijeko s „gljivom“ se u tom periodu zgusne. Ta se tekućina ocijedi (obavezno kroz plastično cjedilo jer se smatra da korišenjem metanih cijedila, žlica i sličnog kefir gubi svoja svojstva. U cjedilu ostaje i kefirna gljiva koju treba oprati u mlakoj vodi.
-Mi gljivu odmah stavimo u novu litru mlijeka, tako da svaki dan mamo novu količinu kefira. A ako je ne koristite odmah, ostavite je jednostavno u hladnjaku u hladnoj vodi ili u mlijeku. Gljiva se sama obnavlja i brzo na taj način umnaža pa je možete dati i nekom drugom da si radi kefir – kaže Zdenko Henc.

Iznimno zdrav napitak

To je ujedno jedini način da se dođe do ove nje jer se ona ne može nabaviti u trgovinama. Čak se i na internetu može uvijek pronaći ljudi koji nude viškove svojih kefirnih gljiva. Kefir se može piti svakog dana, ne samo preventivno zbog očuvanja zdravlja, već i zbog bržeg oporavka.
-Naša kuma je operirala karcinom debelog crijeva i veoma se brzo oporavila, baš zahvaljujući tome što je pila kefir – složni su Hencovi.
A struka se slaže da kefir jača imunitet, čisti organizam od toksina, pomaže pri uspostavi normalnog tlaka, kod želučanih bolesti, da obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva, liječi uplane procese, pomaže kod bolesti jetre, bubrega, žuči, usporava širenje stanica raka, pomaže kod astme i alergije, itd.