OŠ Vladimira Nazora Daruvar u Croatian Makers ligu se prijavila u veljači 2016. godine. Riječ je o projektu udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM.
– Najprije je u Bjelovaru bila organizirana radionica za mentore i tamo smo preuzeli za školu 5 MBot-a. MBotove smo dobili na posudbu. Da bi nam ostali moramo sudjelovati u pet kola natjecanja. Moram reći da smo prošle godine uspješno sudjelovali u 2. kolu lige. Prvo kolo je bilo fizičko kolo i organizirano je u Bjelovaru. Sudjelovala su dva tima, po četiri člana. U mlađoj dobnoj skupini učenici 3. i 4. razreda, a u starijoj učenici 6. i 8. razreda. Drugo kolo je bilo online, sudjelovalo je 13 učenika. Učenica Jelena Savanović iz četvrtog razreda osvojila je prvo mjesto u regiji za mlađu dobnu skupinu – uvela nas je u priču oko daruvarskih Croatian Makersa profesorica informatike Alenka Njegovac.

Privatne donacije

Biti drugačiji, inovativniji, dobiti dodatna znanja koja su nužna za tehnološki napredak bit su ovih natjecanja i druženja. Projekt ne podupire resorno Ministarstvo već je riječ o isključivo privatnim donacijama.
– Ove školske godine su resetirali ligu i krenuli smo ispočetka, u mlađoj dobnoj skupini uključeni su učenici 4. i 5. razreda, njih oko 25. Stariju dobnu skupinu čine učenici 6. i 7. razreda i to deset učenika. Robotiku imaju učenici nižih razreda kako izvannastavnu aktivnost, a u višim razredima u sklopu kluba mladih tehničara. Također, uključeni su učenici naše škole u Frankopanskoj – pojasnila je Njegovac. Djeca vole nove stvari i rado su se uključila u učenje novih stvari i pojmova.
– Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Tu je razvijanje načina mišljenja, programiranje, rješavanje problema. Ravnateljica škole je odlično prihvatila uključivanje učenika u projekt. Pozitivni su i komentari ostalih učitelja. Moram reći da je za sada CM liga za učenike osnovnih škola jer učenici u srednjim tehničkim školama imaju mogućnost baviti se robotikom. Krajem veljače očekuje nas treće kolo – kazala je profesorica Njegovac. Planova za razvoj projekta Croatian Makersa ima na pretek. Ideja je iz dana u dan sve više, očekuje se da bi cijelu priču konačno moglo poduprijeti i Ministartvo prosvjete, a ne da je sve kao do sada u privatnoj inicijativi. No, učenici i mentori s nestrpljenjem čekaju nastavak Lige i radionice robotike za koje postoji sve veći interes učenika.

Dizajn i umjetnost

– Plan je nastaviti raditi s dvije ekipe. U svim razredima na nastavi informatke pri obilježavanju europskog tjedna programiranja u planu je provođenje radionica robotike. Prijavili smo se i na novi projekt IRIM-a BBC micro:bit – STEM revolucija u školama. BBC micro:bit je zajednički poduhvat tvrtki: BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugih partnera te je riječ o najsuvremenijoj tehnologiji za jednostavnu i atraktivnu poduku u STEM području, ali i drugim područjima kao što su dizajn i umjetnost, dodala je Njegovac.