Premda je rimokatolička župa Sv. Antuna Padovanskog ostvarila pravo na zamjensku nekretninu kao svojevrsnu naknadu za oduzetu parcelu, Kaptol ne žele odustati od povrata u naturi

Republika Hrvatska morat će bjelovarskoj rimokatoličkoj župi Sv. Antuna Padovanskog dati zamjensku nekretninu kao svojevrsnu naknadu za parcelu na kojoj se nalazi parkiralište pored Opće bolnice Bjelovar. Tako, naime, glasi Rješenje koje je ovih dana donio županijski Ured državne uprave, odlučujući o postupku koji su Franjevci još 1997. godine pokrenuli zbog povrata imovine. Ta parcela nekoć je pripadala bjelovarskim franjevcima. Međutim, za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine to zemljište im je oduzeto i proglašeno javnim dobrom, a zatim pripojeno Općoj bolnici Bjelovar.
Zemljište ‘privedeno namjeni’
Radi se o parceli površine 2688 četvornih metara čiji su danas suvlasnici Opća bolnica Bjelovar i županijski Dom zdravlja. Premda županijski Ured državne uprave u svom rješenju navodi kako je zemljište nemoguće vratiti jer je ‘privedeno namjeni’, odnosno na njemu se od 2002. godine naplaćuje parkiranje i ondje su postavljeni parkirni automati, Zvjezdana Znidarčić–Begović, dugogodišnja kaptolska odvjetnica zadužena za pravna pitanja, koja u ovom postupku zastupa bjelovarsku Župu Sv. Antuna Paodovanskog, s tim se ne slaže te i dalje ne odustaje od zahtjeva za naturalnim povratom zemljišta. U žalbi koju je podnijela na spomenuto riješenje stoji, između ostalog, kako se na tom zemljištu odvija naplata parkirališta u korist lokalne vlasti, odnosno Grada Bjelovara, te zbog toga zemljište ne služi zdravstvenoj djelatnosti. Znidarčić–Begović smatra kako je samo iz tog razloga rješenje županijskog Ureda o odbijanju zahtjeva za naturalni povrat zemljišta neutemeljeno.
O njezinoj žalbi ovih će dana razmatrati Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo pri Ministarstvu pravosuđa.

Godinama održavaju parkiralište
Današnje parkiralište je temeljem Ugovora o tehničkoj suradnji iz 2002. godine dano bjelovarskom Komunalcu na upravljanje. Komunalac se ugovorom obvezao kako će održavati parkiralište sa 90–ak parkirnih mjesta, svim zaposlenicima Opće bolnice i županijskog Doma zdravlja omogućiti povlaštene mjesečne karte, te da će svakog mjeseca bolnici isplatiti 20 posto ukupnih prihoda od naplate parkiranja.