Tri dana ranije no što je bilo najavljeno, čazmanski grad vilenjaka Čelfograd otvorio je svoja vrata za posjetitelje. Tako je odlučeno zbog velikog interesa mališana, a već prvog dana otkako su vilenjaci i vile, tj. čelfovi i čelfice zaposjeli Čazmu, ondje je stigla skupina od stotinjak osnovnoškolske djece iz Zagreba.

-Potaknuti interesom naših najmlađih posjetitelja koje je Čelfograd oduševio, odlučili smo ga još malo nadopuniti novim sadržajima. Premjestili smo ga ispred Centta za kulturu, gdje su smještene kućice u kojima se održavaju vilenjačke radionice. Imamo stvarno jako puno upita posjetitelja koji dolaze u Čazmu i vjerujem da će ih novi sadržaji oduševiti – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, koji je naglasio da je puno turističkih agencija spojilo Advent u Zagrebu s programima koji se u prosincu odvija u Čazmi.

Koje su novosti u odnosu na prošlogodišnje prvo izdanje Čelfograda pojasnio je idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, marketinški stručnjak i predavač na veleučilištu VERN Boris Jurič.

-Ideja vodilja ove je godine bila putovnica za ulazak u Čelfograd. U taj grad iz dječje mašte ne može ući svatko, nego samo dijete s posebnom putovnicom, u kojoj se mora prikupiti pet pečata, kako bi se imala mogućnost osvajanja nagrada. Zadovoljni smo odazivom djece kad dođu na radionice, a ne sumnjam da će ova manifestacija iz godine u godinu rasti, širit će se te će Čazma zajedno s Božićnom pričom imati jednu fantastičnu božićnu destinaciju – istaknuo je Jurič i dodao da je ove godine angažirano još više vilenjaka nego lani.

-Imamo 16 čelfova i čelfica koji će raditi s djecom, a predvidjeli smo više tematskih radionica. Skupljat će se stari CD-i pa će se od njih raditi ukrasi za bor, izrađivat će se vilenjačke kape, tu je i klasična priča s vilenjačkom poštom, gdje će se pisati pisma za Djeda mraza, a tu je i novi lik, vilenjak policajac. Novost je i jedna radionica usko povezana s Čazmom, odnosno s poznatim čazmanskim majstorom stripa Aleksandrom Marksom te ćemo imati i radionicu izrade stripa – kazao je Jurič i dodao da će Čelfograd i ove godine imati humanitarni karakter, prikupljena sredstva donirat će se za obnovu župne crkve svete Marije Magdalene u Čazmi, a grad vilenjaka otvoren je sve do 23. prosinca od 15 do 20 sati.