Uz dogradnju Dječjeg vrtića Pčelica, u Gradu Čazmi pripremili su još dva projekta koji se planiraju kandidirati na natječaj iz Mjere 7.4 Ruralnog razvoja. Riječ je o izgradnji vatrogasnog centra, kao i o rekonstrukciji čak 12 mjesnih domova, a ukupna vrijednost svih ovih investicija iznosi čak 25 milijuna kuna. Iako svaka jedinica lokalne samouprave na natječaj može prijaviti samo po jedan projekt, u Gradu Čazmi su pronašli rješenje. Tako će sam Grad Čazma kandidirati rekonstrukciju društvenih domova, izgradnju vatrogasnog centra kandidirat će Vatrogasnog zajednica Grada Čazme, dok će nositelj projekta dogradnje vrtića biti sam Dječji vrtić Pčelica.

Novi sadržaj

-Svi ovi projekti su spremni i čekamo samo da se natječaji raspišu. Projekti su kvalitetni i važni za podizanje kvalitete života u našem gradu i vjerujem da će biti prepoznati – istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i dodao da se približava kraju i izrada projektna dokumentacije za eko-bazen, koji postaje nešto više i na natječaj će se kandidirati pod nazivom “Čazma Natura”.
-Gradu Čazmi dostavljen je prijedlog nacrta cjelokupnog projekta “Čazma Natura” po cjelinama. Iako su još uvijek podložne promjenama, u sljedećih nekoliko tjedana predstavit ćemo ih javnosti. Jedna od njih je i uređenje informacijsko – prodajnog centra “Zelena tržnica” – kazao je Pirak i naglasio da je riječ o rekonstrukciji područja na prostoru sadašnje zgrade u Ulici kralja Tomislava 3.
Na temelju procjene građevinskih stručnjaka, navedeni objekt nije isplativ za uređenje. Stoga je u međuvremenu kupljena druga zgrada, u Ulica Milana Novačića te bi se trenutačni korisnici trebali premjestiti u prikladniji prostor, a područje će dobiti novi sadržaj.
-Sve cjeline projekta “Čazma Natura” tematski su povezane pa je tako i uređenje tog prostora inspirirano prirodom i biološkom raznolikošću. Ono uključuje dodatno parkiralište, koje će biti u službi novog planiranog, interpretacijskog centra, prostor za privremene štandove za vrijeme praznika ili posebnih priredbi, manji trg i zeleni park, zelenu tržnicu, igralište za djecu, informacijski i prodajni paviljon, uz motiv vode i hortikulturno uređenje – rekao je Pirak i dodao da dizajn proizlazi iz postojećih prostornih obilježja, a da je ova kompletna investicija vrijedna čak 20 milijuna kuna.
Izgled zgrade i vanjskog uređenja inspiriran je elementima iz prirode, dizajniranima na način da interpretiraju značajke zaštićenog krajolika, biljnog i životinjskog svijeta prostora Čazme. To je otvoreni zeleni prostor s paviljonom, potrebnim parkiralištima i pješačkom vezom. Paviljon je osmišljen za trajne trgovačke aktivnosti. Otvoreni prostor je namijenjen za povremene trgovačke aktivnosti, dječje igralište, informiranje i obrazovanje, kao i veza između postojećih programa.

Prirodni ambijent

Za pristup i parkiralište se koristi postojeća prometna infrastruktura i pružaju nova parkirna mjesta uz pješačku zonu. Paviljon je u obliku staništa dabra i postavljen na površini vode. Zelena tržnica napravljena je od različitih vrsta šumskog drveća i služi povremenoj prodaji. Park i dječje igralište su osmišljeni kao prirodni ambijent šume, s gnijezdima ptica. Hortikulturno uređenje dopunjuje cijelu priču, a autohtone biljke iz prirode stvorit će poseban ugođaj u gradu.