Kraju se bliži već druga sezona grijanja u kojoj o dimnjacima i ostalim dimovodnim sustavima na području Grada Čazme brinu Komunalije. Podsjetimo, još prije dvije godine čazmansko komunalno poduzeće među svoje djelatnosti je doregistriralo i obavljanje dimnjačarskih poslova i preuzelo tu zadaću nakon što se suradnja s dotadašnjim koncesionarom pokazala nedovoljno kvalitetnom i bilo je dosta pritužbi.

Obučavaju druge

-Kao relativno mala sredina smo se odlučili da sve djelatnosti koje se tiču komunalnog sektora preuzmemo na sebe. Dimnjačarstvo je posljednja djelatnost koju smo preuzeli na sebe, a u stalnom radnom odnosu imamo dva licencirana dimnjačara te još jednog po potrebi – kazao je direktor Komunalija Ivan Beljan i dodao da su njihov primjer počele slijediti i druge sredine pa su tako na obuci imali i dimnjačare iz Garešnice i Štefanja, čija su komunalna poduzeća također odnedavno registrirana i za obavljanje tih poslova.
-Dimnjačarske poslove obavljamo u svim naseljima na području Čazme i skrbimo za više od dvije tisuće domaćinstava. Odaziv građanstva je odličan i gotovo pa nema nikakvih problema jer postoji tek desetak domaćinstava koje nisu željele da im se pregledaju dimnjaci pa smo ih morali prijaviti komunalnom redaru. Važno je naglasiti da ove sezone nije bilo nikakvih problema ni kad je riječ o sigurnosti pošto su svi dimnjaci pregledani i očišćeni, a to je ipak najbolji pokazatelj da se kvalitetno radi – istaknuo je Beljan i naglasio da se dimnjaci na drvene peći kontroliraju četiri puta, a oni na druga goriva dva puta godišnje.

Minorni prihodi

-Čišćenje dimnjaka s PDV-om iznosi 25 kuna i sva plaćanja obavljaju se preko računa. Novac se ne uzima na ruke, već se zapisuje broj obavljenih pregleda pa se ljudima šalju računi. Nismo do sada imali nikakvih ozbiljnijih reklamacija, što je pokazatelj da se dobro radi – rekao je Beljan i dodao da unatoč tome što prihod od dimnjačarskih poslova ne obuhvaća niti jedan posto ukupnog prihoda Komunalija, taj posao smatra vrlo korisnom stavkom poslovanja poduzeća.
-Vidjeli smo ranije koliko je bilo puno problema i smatram da je izuzetno dobro što smo i taj posao preuzeli na sebe. Ukupni godišnji promet od dimnjačarstva iznosi oko 200 tisuća kuna što nije niti jedan posto prihoda kad se uzme u obzir da su Komunalije prošle godine imale više od 22 milijuna kuna prihoda – zaključio je Beljan.