Borna Belša (45), psihijatar na Odjelu psihijatrije bjelovarske Opće bolnice, napadnut je i brutalno pretučen u četvrtak usred bijela dana. Napad se, kaže, dogodio oko 16 ispred zgrade u Naselju kralja Zvonimira kada su mu prišla trojica nepoznatih muških osoba i počeli ga tući.
Šake i palice
-Toga dana me uhvatila gripa pa sam nazvao bolnicu i rekao da ću ostati kod kuće. Oko 16 sati sam izveo psa u šetnju ispred zgrade. Iznenada su se pojavile tri mlađe muške osobe u dobi od 25 do 30 godine. Na glavi su imali kape i odjednom su me bez ikakvih objašnjenja počeli udarati rukama, nogama i plastičnim palicama. Oborili su me na tlo pri čemu sam jednom stranom tijela kujicu pokušao zaštititi od silnih udaraca. Zato sam izložio drugu stranu tijela po kojoj su me mlatili. To je trajalo nekih minutu do dvije, a čini mi se da sam u jednom trenutku na kratko izgubio svijest. Na sreću, uspio sam doći sebi. Nekako sam se podigao i dovukao do stepenica na ulazu u zgradu. U tom trenutku iz zgrade su izašle dvije žene i pokušale mi pomoći. Da se susjede nisu slučajno pojavile, mogli su me zatući na mjestu. Napadači su se tada dali u bijeg. Odvezli su se automobilom crvene boje s križevačkim registarskim oznaka. Mislim da je bila riječ o opel corsi ili ford fiesti–prisjetio se Belša traumatičnog događaja.
Prijavio prijetnje smrću
Vozilom hitne pomoći je, kaže, ubrzo prevezen u bjelovarsku Opću bolnicu gdje su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede. Svoj iskaz o neočekivanom napadu ubrzo je dao i na policiji.
– Policiju sam ispričao sve što znam o napadu. Napadači su me dobro pretukli i siguran sam da znam tko stoji iza toga. Naime, tri dana prije napada policiji sam prijavio prijetnje od strane jedne kolegice s Odjela psihijatrije, kao i činjenicu da sam je slučajno uhvatio u dva navrata da od pacijenata prima novac. Jednom je primila 1000, a drugi puta 500 eura i to pred mojim očima. Kada sam je odbio poslušati u vidu nastavka liječenja tih dvoje pacijenata jer nisam htio prekršiti protokol etike i humanog liječenja, počele su prijetnje. Zaprijetila mi je smrću i bjesnila na mene. Ponavljam, sve to sam prijavio policiji tri dana ranije i osobno vjerujem da je ta prijava povezana s kasnijim napadom na mene. Pozivam policiju i sve ostale inspekcije da hitno dođu na Psihijatriju i istraže brojne nepravilnosti koje se ondje događaju od strane određenih osoba. Na koncu, na odjelu ne možete naći tri osobe iz Bjelovara i okolice. Svi su s drugih područja i to sve treba istražiti. O svemu sam spreman svjedočiti – kazao je Belša.
‘Posao obavljam pošteno i savjesno’
Do daljnjeg se nalazi na bolovanju u vlastitom domu. Premda tvrdi kako su mu liječnici savjetovali da ostane u bolnici, kaže kako je to namjerno odbio.
– Prepun sam masnica, a tu i tamo me zaboli glava. No, odlučio sam ostati kod kuće. Želim pokazati da sam jak i da me nitko neće spriječiti da obavljam svoj posao pošteno i savjesno. Nadam se da će policija ubrzo uhvatiti napadače na mene. Uopće ne sumnjam da će se u tom slučaju sve moje tvrdnje pa i sumnje pokazati istinitima. Ujedno, nadam se da ću u svemu dobiti podršku sanacijskog upravitelja bolnice Zorana Seleša koji mi je pružio priliku da se ovdje zaposlim i radim najbolje što mogu – smatra Belša.
Policija: Radimo na slučaju
-Policijska postaja Bjelovar je postupala po zaprimljenoj dojavi o napadu na Bornu Belšu, a uvidom u liječničku dokumentaciju proizlazi da je gospodin Borna Belša u tom događaju zadobio lake tjelesne ozljede slijedom čega će mu nakon pronalaska počinitelja biti ustupljeni podaci o identitetu jer se za kazneno djelo tjelesne ozljede progoni po privatnoj tužbi. U slučajevima kada postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti policija je u svim slučajevima dužna poduzeti potrebne izvidne radnje i o svemu obavijestiti nadležno državno odvjetništvo tako da će na isti način postupiti i temeljem prijave koju je podnio spomenuti Borna Belša–stoji u odgovoru PU bjelovarsko–bilogorske.
Seleš: Pričekajmo kraj istrage
Zoran Seleš, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, osudio je napada na zaposlenika Opće bolnice.
-S obzirom da se radi o široj policijskoj istrazi koja se ne tiče samo napada na zaposlenika Opće bolnice, ne mogu ništa komentirati do okončanja iste. No, u svakom slučaju oštro osuđujem bilo kakav napad i svaku vrstu nasilja–kazao je Seleš.