Adam Ralica nedavno je osvojio brončanu medalju na 7. prvenstvu Hrvatske u obaranju ruke. Nakon atletike, nogometa, plivanja, košarke i konjičkog sporta, u kojima je redovito osvajao medalje, mladi Bjelovarčanin prvi put se u ovoj borilačkoj kategoriji okušao u srednjoj školi, a kako nam je otkrio, za posljednje natjecanje pripemao se na obiteljskoj farmi u blizini Bjelovara, i to – istrpavajući konjsko gnojivo.

-Napajanje konja odlična je vježba za biceps, podizanje bala na razinu jasala jača trup, a nije na odmet ni guranje natovarenih tački nizbrdo i zaustavljanje tereta, trčanje s konjima i ostali fizički zahtjevni poslovi koje svakodnevno obavljam na našem poljoprivrednom imanju. Ondje, između ostalih, imamo i aktualne šampione pastuha i kobilu pasmine gidran – kroz smijeh nam priča novi vlasnik brončane medalje koju je stekao u kategoriji višoj od vlastite “kilaže”, do 95 kilograma, jer je na tome sam inzistirao.

Viša kategorija

-S ovim sportom sam se susreo kao križevački srednjoškolac, gdje je to jako popularan sport jer odande dolazi Dražen Kogl, svjetski i europski veteranski prvak u obaranju ruke, a njegov sin Marko juniorski je europski prvak. U srednjoj sam upoznao Marijana Harču, čovjeka koji me uveo u taj sport i s kojim sam se želio boriti na ovom prvenstvu. Naime, on je čuo za naša školska natjecanja na kojima sam redovito pobjeđivao pa me potražio i odlučio izazvati. Dan prije posljednjeg natjecanja na vaganju sam imao 85 kg i trebao sam nastupati u kategoriji do 86 kg, no odlučio sam, iz sentimentalnih razloga, samoinicijativno zatražiti veću kategoriju. Naime, u kategoriji do 95 kg natjecao se Marijan. On je i pobijedio u svojoj kategoriji te bio treći na listi u apsolutnom poretku – kaže Adam.

Spreman za izazivače

Naš sugovornik u obaranju ruke nikada nije izgubio od nekoga tko se ovim poslom ne bavi profesionalno, a osvojena medalja prva je ovakvog tipa pristigla u Bjelovar. No, kaže, spreman je na izazove, pa tko misli da ga može pobijediti, može ga potražiti na njegovoj farmi u Purićanima.