Po zatvorskim krugovima ovih se dana prepričava nesvakidašnja priča dostojna da svoje mjesto nađe u knjizi božićnih čarolija. Tu priču je, doznajemo, na sâm Božić doživio jedan zatvorenik bjelovarskog Zatvora, a radilo se o srednjovječnom muškarcu koji nije mogao ni sanjati da će mu jedna Bjelovarčanka na najljepši mogući način uljepšati protekle božićne blagdane.
Ugledala svežanj novčanica
Naime, kako doznajemo iz zatvorskih krugova, zatvorenik je na sam dan Božića dobio nekoliko dana dopusta kako bi ih proveo u krugu obitelji. Kada je ugledao suprugu ispred Zatvora, muškarac ju je s tolikom žarom izgrlio da nije ni primijetio da mu je iz džepa ispao svežanj novčanica. Sa suprugom je sjeo u automobil i krenuo prema kući, a kada su već dobrano odmaknuli, zaprimio je poziv iz Zatvora da se hitno vrati. Kako doznajemo, neposredno nakon njegovog odlaska jedna je Bjelovarčanka pored glavnog ulaza na tlu slučajno zamijetila svežanj novčanica, a radilo se o povećem iznosu novca koji je izgledao kao dar s neba. No, Bjelovarčanka nije dugo razmišljala što će učiniti kada je shvatila da ga je netko izgubio. Kako je pretpostavila da se radio o nekome iz Zatvora, pozvonila je na tamošnja vrata i sve ispričala zatvorskim čuvarima. Novac je ubrzo vraćen zatvoreniku koji je, doznajemo, bio presretan što je poštena Bjelovarčanka spomenutom gestom uljepšala Božić njemu i njegovoj obitelji.
Prava božićna čarolija
– Gospodin je bio toliko sretan kada se vidio sa suprugom, da u strastvenom zagrljaju nije ni primijetio kako mu je ispao novac. Radilo se o novcu koji je zaradio radeći poslove u Zatvoru, a njime je želio ‘podebljati’ blagdanski stol svoje obitelji i kupiti neke poklone. Strah me i pomisliti što bi bilo da je zbilja ostao bez novca. Vjerojatno mu supruga ne bi vjerovala da ga je uopće imao. No, eto, sve se odigralo kako treba. Gospodin se ugodno iznenadio kada mu je novac vraćen. Ova božićna priča nas je sve iznenadila i drago nam je što još postoje ljudi poput naše sugrađanke – ispričao je jedan zaposlenik bjelovarskog Zatvora. Identitet dobronamjerne Bjelovarčanke nam nije želio otkriti, no složio se kako se zaista radilo o pravoj božićnoj čaroliji kakva u našem gradu dugo nije zabilježena.