Zaprimili staricu na rubu smrti s otvorenim ranama po cijelom tijelu

Gotovo je nemoguće povjerovati da se u nekim privatnim domovima u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji do te mjere zanemaruju štićenici da u bolnicu dolaze s otvorenim ranama, odnosno dekubitusima opasnim po život. Upravo je jedan takav slučaj prije nepuna dva tjedna šokirao osoblje bjelovarske Opće bolnice.

bolnica_starica_privatni_dom

-Nepokretna starica u groznom je stanju dovezena na liječenje iz jednog privatnog doma. Bila je prepuna uznepredovalih dekubitusa do te mjere da je bilo teško naći mjesto na njezinom tijelu bez otvorenih rana. Bili smo zapanjeni koliko je bila zanemarena. Razumjeli bi da je živjela sama, ili s nekim tko je teško pokretan, no stigla je iz privatnog doma, gdje je trebala imati valjanu skrb. To je ono što je užasavajuće–kazao nam je naš izvor blizak traumatološkom odjelu Opće bolnice na koji je nesretna starica zaprimljena.

Skupo liječenje

No, ovaj stravičan slučaj samo je jedan u moru zanemarenih pacijenata koji s otvorenim rana opasnim po život učestalo stižu u Opću bolnicu. Prema riječima Hrvoja Pokosa, pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo, bjelovarska Opća bolnica godišnje troši pravo bogatstvo na liječenje takvih osoba.

Samo lani smo potrošili 75 tisuća kuna na obloge za liječenje dekubitusa, a da ne spominjem utrošak ostalog materijala, te vrijeme i pojačanu skrb sestara za takve pacijente. Porazno je to što 60–ak posto pacijenata s otvorenim ranama stiže iz privatnih domova. Djelatnice u tim domovima često rade sve, od čišćenja i guljenja krumpira, a tek potom odrađuju posao njegovateljica, pa ne čudi da štićenici nemaju zadovoljavajući zdravstvenu skrb – kazao je Pokos.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 8 ili pretplatom na naše online izdanje.