Konjički turizam jedan je od aduta Bjelovarsko-bilogorske županije. Specifičan je to oblik turizma koji je neostvariv bez velike ljubavi, ali i znanja o tim plemenitim životinjama. Konjogojstvo, usto, spada u red skupljih hobija koje si malo tko može priuštiti. Baš zbog toga malo je onih koji nude konjički turizam, no Bjelovarsko-bilogorska županija ipak je uspjela izboriti svoje mjesto u tom elitnom društvu. Rezultat je to suradnje s ENGEA Međunarodnom asocijacijom konjičkog turizma i konjičkih turističkih vodiča koja djeluje u sedam zemalja i ima više od 35 tisuća članova. Podsjetimo, nakon što je osam vodiča turističkog jahanja dobilo međunarodne certifikate po ISO standardu, sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osnovana je i prva hrvatska podružnica ENGEA-e. Uz potporu Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije u svibnju prošle godine u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica održana je i Prva europska konvencija o konjičkom turizmu. Nakon toga uslijedilo je uspješno međunarodno certificiranje Bilogorske konjičke staze, koja je tako postala prva u Hrvatskoj međunarodno priznata konjička turistička staza prema EU standardima i normama kvalitete. Njezinih čak 90 kilometara uključuje brojne agroturizme koji su sastavni dio turističke priče koja obuhvaća rute s “Horse welcome” punktovima, odmorištima te mnoštvo turističkih programa i atrakcija. Direktorica Turističke zajednice BBŽ Jasna Vaniček Fila ističe višestruku korist tog velikog turističkog projekta.

Trodnevni aranžman

– Na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje deset vrlo aktivnih konjičkih udruga te podjednako toliko “horse welcome” agroturizama. Domaćini smo državnim i međunarodnim natjecanjima u endurance, daljinskom jahanju. To je projekt koji je našoj Turističkoj zajednici odobren po kandidaturi na natječaj Hrvatske turističke zajednice te smo potkraj 2016. na tržište lansirali i četverojezičnu online i offline brošuru s programima konjičkog turizma i ponudom naših agroturizama. Programe smo predstavili u Italiji na međunarodnom sajmu Fieracavalli – ističe dosadašnje dosege direktorica Vaniček Fila. U turističkoj ponudi Bilogorska konjička staza u trodnevnom aranžmanu kreće se iz Velikog Trojstva prema OPG-u Šapić, kao prvom odmorištu. Dalje put vodi preko Vidikovca, uz rijeku Bjelovacku prema Romskoj kući u Maglenči koja je sljedeće odmorište. Zatim se jahače upućuje kroz šumu od Planinarskog doma Kamenitovac te OPG-a Mihoci, Svijetlim prugama, šumom do ribnjaka Bedenik, zatim prema Kukavici gdje je predviđeno veliko odmorište, na kojem su i boksovi te staje za konje. Tu je predviđeno noćenje, ali otuda po želji i odlazak u Daruvarske toplice na wellness. Sljedećeg jutra iz Kukavice se polazi prema Velikoj Pisanici, uz stanku na odmorištu Lovačka kuća Babinac. Zatim se ide prema jednom manjem odmorištu Đurina klijet, pa prema izletištu i agroturizmu Na malenom brijegu gdje je večera i noćenje te doručak sljedećeg jutra. Treći dan rezerviran je pak za jahanje do Otrovanca u susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji, uz odmorište Šumarska kuća i razgledanje Turskog groblja.

Vrijedna priznanja

Svojevrsna potvrda tako osmišljenom i u Hrvatskoj jedinstvenom turističkom proizvodu, u BBŽ i njezinu Turističku zajednicu stigla je i s nacionalne razine. Za projekt koji je ostvaren u suradnji s ENGEA-om, “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju” na kraju prošle godine i to u kategoriji 150 prijavljenih projekta, osvojili su najveće nacionalno priznanje, ZLATNU POVELJU Suncokret ruralnog turizma 2016.
– TZ BBŽ je no tom natjecanju predstavila i naša seoska turistička domaćinstva, koje je komisija također obišla i ocijenila te je posebno priznanje za interpretaciju tradicije nacionalnih manjina u ruralnom turizmu Hrvatske uručeno Romskoj kući, odnosno vlasnicima Slađani i Goranu Đurđević – ističe direktorica Vaniček Fila dodatne benefite u promociji bjelovarsko-bilogorskih turističkih aduta.