Bjelovarski Komunalac proteklih mjeseci vodi bitku s dijelom prodavača na buvljaku smještenom u Bušićevoj ulici pored Bille, a sve češće prisiljeni su angažirati i zaštitarsku službu. U Komunalcu kažu kako problemi kreću u ranim jutarnjim satima svakog četvrtka i subote, kada prodavači pokušavaju preduhitriti jedan drugog i ‘uhvatiti’ najbolju prodajnu poziciju. Prostor obilježe kamenjem i ciglama zbog čega dolazi do negodovanja ostalih koji stignu kasnije, a nisu nepoznati verbalni, pa čak ni fizički okršaji zbog kojih često intervenira policija.

Šire se izvan granica
-Pojedini prodavači ne žele zakupiti prodajne štandove, već ih popunjavaju po principu tko prije dođe, i tu nastaju određeni problemi koje nastojimo prevladati nazočnošću našeg radnika u jutarnjim satima, kada se prodavači postavljaju i povremenim angažmanom zaštitarske službe–kaže Stipe Crnković, rukovoditelj Radne jedinice Komunalne djelatnosti, te dodaje kako zbog teške ekonomske situacija buvljak postaje sve tjesniji.
-Prodavači koji dolaze iz više susjednih županija robu postavljaju i na prostoru koji nije u našoj ingerenciji. Upravo zbog toga nije moguće ograničiti veličinu prodajnog mjesta. Iako je korisnicima usluga, odnosno prodavačima zabranjeno označavanje prodajnog mjesta u svrhu rezervacije, pojedinci to zloupotrebljavaju pa su naši radnici u više navrata bili prisiljeni uklanjati različito kamenje, cigle i cerade. No, da bi se uveo potpuni red potrebna je suradnja svih čimbenika, od Komunalca, komunalnog redarstva, inspekcijskih službi i policije–kaže Crnković.
Krpaju kućni budžet
Bjelovarski buvljak, dodaje Crnković, nije izmišljen zbog prihoda koje bi Komunalac ondje ostvario, već zbog sve teže ekonomske situacije.
-Buvljak je još 2002. godine organiziran zbog naših sugrađana koji prodajom rabljene robe, u nedostatku drugih prihoda, krpaju kućni budžet Radi se o gradskom zemljištu na kojem je Komunalac uredio tvrdu podlogu, doveo komunalnu infrastrukturu, postavio tipski kontejner s kancelarijom i sanitarnim čvorom, te 53 štanda kako se prodaja ne bi odvijala na zemlji. Međutim, samo 16 štandova je zakupljeno što dovoljno govori o težini ekonomske situacije naših sugrađana–kaže Crnković.